خرید تور تابستان ایران بوم گردی

«پرسش‌های مزاحم» زیدآبادی درباره ایران و‌ چین

احمد زیدآبادی، روزنامه‌نگار در یادداشتی تلگرامی با عنوان «پرسش‌های مزاحم!» نوشت:

دو نفر بر سر فواید و مضرات بالا رفتن از تخته سنگی بلند و صاف و صیقلی به نزاع برخاسته بودند! ظریفی از آنجا گذشت و چون از موضوع نزاع آگاه شد، رو به دو طرف کرد و گفت: شما نخست امکان بالا رفتن از این تخته سنگ را بسنجید و بعد اگر توانستید از آن بالا روید، نزاع را ادامه دهید!

این داستان به بحث‌های تندی که این روزها بر سر توافق استراتژیک 25 ساله با چین بین ایرانی‌ها در گرفته است، بی‌شباهت نیست!

ظاهراً همگی شرایط امکان دستیابی به چنین توافقی را واگذاشته‌اند و بر سر مزایا و مضار آن با هم جدال می‌کنند!

اگر منظور از توافق با چین سرمایه‌گذاری آن کشور در ایران در ازای خرید نفت و در نهایت خنثی کردن تحریم‌های آمریکا باشد، آیا چینی‌ها اصولاً در این شرایط حاضر به پذیرش چنین ریسکی هستند؟

در واقع چنین توافقی، نوعی اعلان جنگ اقتصادی چین به آمریکا و به مخاطره افکندن مناسبات اقتصادی دو کشور است که سالانه به صدها میلیارد دلار سر می‌زند. این ماجرا در عین حال، تجارت صدها میلیارد دلاری سالانۀ چین با متحدان نزدیک آمریکا بخصوص کشورهای عربی حاشیۀ جنوبی خلیج فارس را هم به مخاطره می‌اندازد.

بنابراین، چینی‌ها با چه انگیزه‌ای قرار است تن به توافقی دهند که سالانه هزاران میلیارد دلار هزینه روی دست آنها بگذارد؟ یا به عبارت دیگر، ایران قرار است چه امیتازی به چینی‌ها دهد که چنان ضرر هنگفتی را جبران کند؟

اینها پرسش‌های مزاحمی است که مسئولان ایرانی علاقه‌ای به طرح آنها ندارند چرا که پاسخی برای آنها پیدا نمی‌کنند!

در واقع چینی‌ها فقط در صورتی حاضر به توافقی مبنی بر سرمایه‌گذاری و خرید نفت از ایران می‌شوند که این توافق مناسبات اقتصادی آنها با آمریکا و متحدان نزدیک آن را به خطر نیاندازد! چنین چیزی اما در چه شرایطی ممکن است؟ در شرایطی که آمریکا و متحدانش متقاعد شوند توافق ایران و چین، راهِ تغییر سیاست جمهوری اسلامی در حوزه‌های مورد نگرانی آنها را می‌گشاپیام

کسانی که این روزها با افسانه‌پردازی در بارۀ ماهیت روابط چین و دنیای غرب، چیزی مغایر این را القاء می‌کنند، یا قصد فریب خود را دارند، یا قصد فریب مردم را و یا قصد فریب هر دو را!

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. بشنو از مادر فولادزره. بلاخره این آقا باید چیزی می گفت، ناسلامتی بعنوان کارشناس و چشم گوش عده ای از هموطنان میباشند.همین جماعت همیشه طلبکار با رئیسشان آقای خاتمی که پای آژانس اتمی و مصیبت های دو هه اخیر منتسب به آن که از دست آوردهای بزرگشان می باشد.

    1. افخمی جان ، باز قرصات رو نخوردی اومدی نظر دادی، نمیدونی وقتی قرصات رو نمی خوری پرت و پلا میگی؟ در دوره چهل ساله حکومت دینی هشت سال قابل دفاع چه به لحاظ پاک دستی ، رشد اقتصادی با وجود درآمد نفتی کم و ثبات قیمتی و کاهش تورم وچه به لحاظ مودب بودن دولت مردان ، همان دولت آقای خاتمی بود ولی صد حیف چون نظرش به نظر بعضی ها نزدیک نبود قدر دانسته نشد
      برو پسرم برو قرصات رو سر وقتش بخور ، بدو جانم

      1. افخمی هم منظوری داشت .منظور این بزرگوار این بود که به همگان برساند که من هنوز زنده ام در این ایام عید سعید قربان.افخمی جان عیدت مبارک .

  2. افخمی هم منظوری داشت .منظور این بزرگوار این بود که به همگان برساند که من هنوز زنده ام در این ایام عید سعید قربان.افخمی جان عیدت مبارک .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا