خرید تور تابستان ایران بوم گردی

متن کامل پرسش و پاسخ نماینده‌ی دلواپس و ظریف

نماینده مردم شاهین شهر با طرح سوال از «جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران در مجلس گفت: چرا وزارت خارجه از ظرفیت دیپلماسی خود برای بازگرداندن اموال بابک زنجانی که بیش از ۹۰ درصد آن در خارج از کشور است استفاده نکرده است؟

به گزارش ایسنا، حسینعلی حاجی دلیگانی در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی در توضیح سوال از وزیر خارجه در زمینه اموال مصادره شده ایران در خارج از کشور بیان کرد: هم رئیس قوه قضائیه و هم معاون اول رئیس جمهور در سال ۹۳ در جلسه ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی آقای ظریف را مکلف کردند تا اموال ایران را در خارج از کشور هم شناسایی کرده و هم به کشور برگردانند. اگر این اموال را شناسایی کردید لیستش را ارائه دهید و اگر اموالی را به کشور بازگرداندید لیست آن را نیز ارائه دهید. بیش از هفت میلیارد یورو از اموال ایران در اختیار بابک زنجانی است که در زندان است و ۹۰ درصد اموال ایشان در خارج از کشور است.

وی در ادامه بیان کرد: سوال این است که چرا وزارت امور خارجه از ظرفیت خود برای بازگرداندن اموال بابک زنجانی به کشور استفاده کند. وزارت امور خارجه بیش از ۱۵۰ سفارت و نمایندگی در خارج از کشور بیش از ۱۵۰۰ کارمند دارد. این وزارتخانه دارای ظرفیت بالایی است. از طرف دیگر همه مردم ایران نمایندگان مجلس را و چه دیگر مسئولان را به عنوان پیمانکار در نظر گرفته‌اند و آنها کارفرمای ما هستند. ما باید ببینیم که چگونه می‌توانیم از حق و حقوق آنها دفاع کنیم.

نماینده مردم شاهین شهر در مجلس ادامه داد: فردی که یک میلیون تومان در ماه درآمد دارد اکنون این اموال که در خارج از کشور است از جیب او رفته است. چرا حداقل اموال بابک زنجانی در خارج شناسایی نشده است؟ اگر شناسایی کردید لیست آن را به مجلس ارائه دهید. اینکه بگویید چند نفر برای رسیدگی اعزام شده‌اند و چند جلسه در این زمینه تشکیل شده است کارساز نیست و تنها مقدمه کار است. مجلس در انتظار نتیجه کار است. بگویید چند میلیارد یورو یا دلار به کشور بازگرداندید. ممکن است شما در جواب بگویید زنجانی با روش‌های غیر رسمی اموال خود را در خارج پنهان کرده است. خب این امری واضح است. چرا که اگر اینگونه نبود دستگاه‌های دیگر نیز می‌توانستند این اموال را شناسایی کنند. پس ظرفیت‌های دیپلماتیک وزارت امور خارجه کجا رفته است؟

وی تصریح کرد: بگویید تا کنون چند بانک را شناسایی کردید و گردش مالی ایشان را در بانک‌ها پیگیری کردید. چگونه در پیگیری رفتار کردید که بخشی از اموال ایشان که در مالزی بود نه تنها از سوی دولت مالزی به ایران تحویل داده نشد بلکه با پیگیری‌های انجام شده خواستار بخشی از این اموال شد تا مابقی را به ما بازگرداند و این یعنی باج دادن به آنها. چرا اجازه دادید که دولت تاجیکستان اموال یاد شده را توقیف کند و در مقابل این کار چه اقدامی انجام دادید؟ چرا برای بازگرداندن اموال ۱۵ شرکت بابک زنجانی که اتحادیه اروپا بر اساس قطعنامه ۱۳۶۴.۲۰۱۲، آنها را تحریم کرد اقدامی انجام ندادید؟ شما در جلسه کمیسیون امنیت ملی در تاریخ ۹ آبان ۹۶ توضیح دادید که در چند روز آینده نامه‌هایی که رئیس قوه قضائیه از همکاری ما تشکر کرده است را ارائه خواهم داد اما تا کنون که ارائه نداده‌اید.

وی افزود: سوال دوم این بود که چرا بعد از برجام قراردادهای جدیدی ضمیمه برجام شده است و شما در این زمینه توضیح ندادید. شما می‌دانید که در تاریخ ۹۲.۹.۳ توافق ژنو انجام شد و در تاریخ ۹۴.۱.۱۳ توافق لوزان انجام شد و در تاریخ ۹۴.۴.۲۳ برجام انجام شد. روز ۹۴.۱۰.۲۶ روز اجرای برجام بود. هیاتی که به مسئولیت شما بود در روز دوشنبه ۷ نوامبر ۲۰۱۶ یعنی ۱۷ آذر سال ۹۵ یعنی تقریبا نزدیک به یک سال پس از اجرای روز برجام و یک روز قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا یعنی روز ۱۷ آذر مذاکراتی را در فرانکفورت داشته است.

وی در ادامه بیان کرد: سه تعهد جدید برخلاف نص صریح برجام داده شده است که این کار خودش نقض برجام است. یعنی نقض برجام فقط توسط طرف مقابل نبوده، بلکه توسط خود ایران نیز اتفاق افتاده است.

حاجی در ادامه اظهار کرد: ما شاهد بودیم که آقای طیب نیا در ۲۵ خرداد سال ۹۵ رفتند تعهدی را امضا کردند و متعهد شدند که ۴۱ کار را انجام دهند و به ما نگفتند، ایا نمایندگان مجلس نامحرم هستند؟ شما و آقای سیف و آقای طیب‌نیا نامه نوشتید مگر شما اصل ۷۷ قانون اساسی و اصل ۱۲۵ قانون را قبول ندارید که گفته هیچ تعهدی از سوی هیچ مقامی نمی‌تواند ایجاد شود مگر اینکه قبل از آن از نمایندگان مجلس مصوبه گرفته باشد.

حاجی در ادامه گفت: علت محرمانه بودن این توافقات چه بود؟ چرا نمایندگان مجلس باید بعد از انتشار اخبار توسط آژانس بین‌المللی و از طریق رسانه‌های دیگر دنیا مطلع شوند که چنین اتفاقی افتاده است؟ این که شعار داده می شود دانستن حق مردم است فقط شعار است. قبل از اینکه اسناد محرمانه بیشتری توسط همپیمانان اروپایی  دولت آشکار شود، دولت پرده از سایر توافقات محرمانه بردارد و ملت را مطلع سازد. ملت پشتیبان هر کسی است که به او خدمت کند.

وی در ادامه گفت: این تعهدات جدید بدون اطلاع شورای عالی امنیت ملی و هیات نظارت بر اجرای برجام و مجلس بوده است.

وی گفت: اگر شهدای مدافع حرم نبودند و ایثارگری‌های مردم ایران شکل نمی‌گرفت، معلوم نبود که ترامپ چه نقشه‌های شومی در منطقه اجرایی می‌کرد؟ مگر نه این است که امروز نیز آن‌ها به دنبال برجام ۱ و برجام موشکی و برجام منطقه‌ای هستند. تحریم‌هایی که شما اشاره کردید که ۸ کشور از آن‌ها استثنا شدند باید پرسید که مگر چقدر این ۸ کشور از ما نفت خریداری می‌کنند؟ مجموع ۸ کشور حدود ۲۰۰ هزار بشکه خرید است.

وی تصریح کرد: آیا شما این الزامات ۹ گانه را قبول دارید یا ندارید؟ اگر قرار باشد، هر چیزی که در مجلس صادر می‌شود، بعد از آن شاهد عملکردی متفاوت باشیم، سنگ بر روی سنگ بند نمی‌شود. شما چرا بند ۳ قانونی که مجلس آن را تصویب کرد، اجرایی نکردید که بیان می‌کند اگر نقضی صورت بگیرد، باید از ادامه آن برگردیم.

نماینده مردم شاهین شهر در مجلس تصریح کرد: اگر ما تصمیم گرفته بودیم و به الزامات ۹ گانه عمل می‌کردیم، امروز وضعیت این چنین نمی‌شد. ما دل‌مان به حال کشورمان می‌سوزد. هر حاکمیتی باید به استقلال و پیشرفت کشور کمک کند و با مردم صادق باشد. از دیگر موارد نقض برجام این بود که قرار بود ۹۰۰ تن کیک زرد توسط قزاقستان خرید شود اما انگلستان جلوی این خرید را گرفت. چرا شما با آن برخورد نکردید؟


وزیر امور خارجه با بیان این که آمریکا می‌خواست فروش نفت ایران را به صفر برساند، گفت: آمریکایی‌ها مجبور شدند از ادعاهایشان عقب نشینی کنند.

به گزارش ایسنا، محمد جواد ظریف که برای پاسخ به سوالات حسینعلی حاجی‌دلیگانی و جمعی دیگری از نمایندگان درباره‌ ردیابی اموال بابک زنجانی در خارج از کشور، امضای اسنادی بعد از برجام و این که چرا در مذاکرات، زور ایران به آمریکایی‌ها نرسیده است؟ به مجلس آمده بود، اظهار کرد: سوال اول در مورد حمایت وزارت خارجه از تلاش‌های جمهوری اسلامی برای استرداد اموال بابک زنجانی به کشور بود که در این موضوع نقش وزارت خارجه نقش حمایتی است ما موظفیم اقدامات دستگاه قضایی را پیگیری کنیم و درخواست‌هایی که دستگاههای مختلف برای تخلفات صورت گرفته داشتند را دنبال کنیم که وزارت خارجه این کار را انجام داده و درخواستی نبوده که پیگیری نکرده باشد.

وی افزود: برای این که دهها ملاقات تنظیم شده اما برای این که اقدامی از سوی وزارت خارجه انجام شود یا باید حکمی باشد یا معاضدت قضایی با آن کشور داشته باشیم یا دادخواست و شرایطی باشد که وزارت خارجه آن را دنبال کند. اما چنین چیزی نبوده است. ما گزارش پیگیری‌های وزارت خارجه را ارائه می‌کنیم وزارت خارجه در این موارد مسئول پیگیری و تسهیل انجام کار است اما اقدام باید توسط دستگاه قضایی ذیربط انجام شود.

وزیر امور خارجه در ادامه درباره‌ی سوال دیگر نمایندگان گفت: در مورد امضای اسنادی بعد از برجام هر سندی که امضا شده در معرض دید عموم قرار گرفته و در سایت ما، اروپایی‌ها و محافل خبری منتشر شده است. در واقع سندی بعد از برجام امضا نشده اما علاوه بر برجام چند توافق برای اجرای برخی مواد فنی برجام در حوزه انرژی هسته‌ای صورت گرفته که در معرض دید عموم قرارگرفته و بر اساس نظر کارشناسان هسته‌ای در جهت منافع ملی کشور بوده است.

وی در پاسخ به این سوال که چرا در مذاکرات زورتان به آمریکایی‌ها نرسید و به مردم گزارش ندادید؟ خاطرنشان کرد: برجام حاصل توافق چند جانبه است. در توافق چند جانبه هیچ طرفی نمی‌تواند تمام خواسته‌هایش را بگیرد. آمریکا می‌خواست برنامه‌ هسته‌ای ما متوقف شود، فردو تعطیل شود، درش را گل بگیرند، راکتور آب سنگین اراک بسته شود. و ایران فقط روی سانتریفیوژ آی آر وان تحقیق و توسعه داشته باشد. آنها دهها خواست دیگر هم داشتند ولی به آن نرسیدند.

وی در ادامه یادآور شد: مذاکره‌ای نیست که تمام خواسته ها را به طرف مقابل دیکته کنیم و همه چیز وفق مراد ما انجام شود بلکه مذاکره رسیدن به توازنی است که منافع را حفظ کنند. برجام آنقدر در جهت منافع ملت ما بود که آمریکا با افتضاح از آن خارج شد. آنها نه تنها مجبور شدند از ادعاهایشان عقب نشینی کنند بلکه قرار بود فروش نفت ما امروز به صفر برسد و آمریکا هم سر و صدایی کرده بود اما خودشان بیانیه دادند که تا ۶ ماه دیگر فرصت دارید.

وزیر امور خارجه با بیان اینکه آمریکا می‌خواست با انواع دروغ پردازی‌ها دنیا را علیه ایران تهییج کند، ادامه داد:‌ برجام از چنان استحکامی برخوردار بود که هنوز هم دنیا روی آن تاکید می‌کند. بحث اصلی تفاهمی است که برای همه طرف‌ها قابل قبول باشند. آنها زورشان نرسید که آنچه می‌خواهند بگیرند و بعد از مدت‌ها تلاش هنوز هم نمی‌توانند برجام را تضعیف کنند.

ظریف همچنین گفت: برجام با توجه به مقاومت مردم و با پشت گرمی آنها و استفاده از همه امکانات بهترین توافقی بود که امکان داشت اگر چه ما آرزوهای بالاتری داشتیم ولی آنچه امکان داشت همین توافق بود که امیدواریم با تلاش، همفکری و همکاری در بین نمایندگان در این شرایط حساس کشور را پیش ببریم. ما در چند ماه گذشته توفیقات زیادی در رای دیوان بین‌المللی دادگستری، فضاحت آمریکا در شورای امنیت و سایر مسائل داشتیم و این نشان دهنده‌ی این است که جمهوری اسلامی در سطح دیپلماسی موفق ظاهر شده است.

وزیر امور خارجه در ادامه اظهارکرد: امروز روز شروع یک روند جهانی است من ما با اطلاع می‌گویم که مسلح شدن دلار، روند سراشیبی را طی می‌کند. آمریکایی‌ها با سوء استفاده و زیاده‌روی در استفاده از دلار شروع روندی را کلید زدند که به ضررشان خواهد شد.

وی با اشاره به اظهارات نماینده شاهین شهر گفت: از نگرانی شما قدردانی می‌کنم. ما هم همین‌قدر برای حقوق مملکت نگرانیم و احساس مسئولیت می‌کنیم.

ظریف درباره سوال نماینده شاهین شهر راجع به پیگیری استرداد اموال بابک زنجانی تصریح کرد: این موضوع باید از مسیرهای اطلاعاتی پیگیری می‌شد که ما این کار را انجام دادیم. آنچه به ما اطلاع داده شده شناسایی شد، اما تمام حساب‌ها در مالزی و تاجیکستان صوری بود. نمایندگان وزارت نفت هم به این کشورها رفتند و دیدند که همه افراد و حساب‌ها صوری هستند. این‌ها به دلیل مشکلات ناشی از تحریم بود. متاسفانه تحریم شرایطی را ایجاد می‌کند که شفافیت نابود می‌شود و امکان سوء استفاده و رانت فراهم می‌شود، اما وزارت خارجه در حد توان اقدامات خود را انجام داد و نامه‌های تشکر قوه قضاییه هم موجود است. ما دستگاه اطلاعاتی و قضایی نیستیم؛ در حوزه ماموریت خود هر چه باید انجام می‌دادیم را کردیم.

وی یادآور شد: ما باید با مسئولین مربوطه در خارج ارتباطی برقرار می‌کردیم که این کار انجام شد، اما ما نمی‌توانیم پول را از بانکی دربیاوریم. همکاران خودتان در مجلس هم گفتند بانک مورد نظر در مالزی صوری بوده و اکثر معاملات بابک زنجانی در داخل و توسط بانک داخلی با واسطه‌های خود انجام شده است، همه مراکزی هم که اعلام شد فاقد مستندات بود.

ظریف درباره مذاکرات بعد از برجام نیز خاطرنشان کرد: ما سرخود عمل نمی‌کنیم، مذاکرات در حوزه هسته‌ای هم ماه‌ها ادامه داشت و آنچه انجام شد براساس تصمیم جمعی بود. با توجه به اینکه قرائت‌ها از دو بند متفاوت بود، قرائت اول سازمان انرژی اتمی هم مثل قرائت شما بود آنجایی که می‌گوید مازاد ۱۳۰ تن آب سنگین باید از سوی جمهوری اسلامی برای فروش عرضه شود و در بند بعد می‌گوید نباید بیش از ۱۳۰ تن باشد؛ ما استدلالی داشتیم و طرف مقابل هم استدلال خود را داشت، اما فقط این مورد نبود. زمانی که IR۸  را برای آزمایش دادیم، گفتند این جزو توافق نبوده، اما الان نه تنها آزمایش شده بلکه گاز هم به آن تزریق شده است. به هر حال اختلاف نظرهایی بعد از برجام وجود داشت کما اینکه بعد از توافق ژنو هم اختلاف نظر به وجود آمد. اما اینکه گفتید نه شورای امنیت و نه هیات نظارت خبر نداشتند اتفاقا هر دو خبر داشتند.

وزیر امور خارجه در ادامه تصریح کرد: شما درباره نامه آقای طیب‌نیا چیزی گفتید؛ ایشان در آن نامه یک جمله نوشتند که براساس مقررات قانون اساسی، یعنی اگر قرار شد تعهد جدیدی بپذیریم و قرارداد کنوانسیونی امضا کنیم آن را به مجلس می‌بریم کما اینکه چهار لایحه در مجلس مطرح شد، زیرا نیازمند گرفتن مجوز از مجلس بود. آقای طیب‌نیا بعد از جلب موافقت شورای عالی مقابله با پولشویی این کار را انجام داد و آن امضای ایشان تمام مشکلات ما را حل کرد. نامه من و آقایان طیب‌نیا و سیف به رهبری هم در توضیح همین موضوع بود. پس ما چیزی را پنهان نکردیم.

ظریف با بیان اینکه لوایح چهارگانه دو سال است در مجلس در حال بررسی است افزود: علی رغم اینکه اعتقاد داریم دو سال وقت کشور گرفته شده ولی باید براساس مقررات قانونی این لوایح در مجلس تصویب می‌شد، پس نگذاریم اعتماد بین مردم و حاکمیت خدشه‌دار شود. حاکمیت متعهد به قانون است. مردم هم بدانند کسی خلاف قانون انجام نمی‌دهد و اگر این کار را کند باید محاکمه شود.

وی در بخش دیگری از اظهاراتش با بیان اینکه برجام از نظر دنیا پیروزی دیپلماسی ایران بود،‌  خاطرنشان کرد: رهبری در راس نظام مطالبات ملت ایران را با صدای رسا مطرح کردند. ولی ایشان همزمان گفتند که مذاکره کنندگان امین هستند، نگفتند مخفی کاری می‌کنند، گفتند چیزهایی می‌دانم، خبرهایی داریم و جزئیاتی می‌دانم که شما نمی‌دانید. اینطور نیست که ما خواسته باشیم خلاف منویات ایشان کاری کنیم.

وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه برجام علی رغم همه بدعهدی‌ها و قلدری‌های آمریکا به ملاک شکست آمریکا در دنیا تبدیل شده افزود: متحدین آمریکا حساب ویژه‌ای درست می‌کنند و می‌گویند زیر بار فشار آمریکا نمی‌رویم، اینکه آنها می‌توانند یا نه بحث دیگری است من نمی‌توانم میزان تاثیرگذاری آمریکا در اقتصاد جهان را تغیر دهم همچنان که روسیه و چین هم نمی‌توانند. ولی امروز نزدیکترین متحدین آمریکا به او فشار می‌آورند. آمریکایی‌ها می‌خواستند فروش نفت ایران را به صفر برسانند اما متحدین آمریکا مقابلش ایستادند و نگذاشتند.

ظریف با اشاره به راهپیمایی روز گذشته ۱۳ آبان افزود: مردم به استیلای آمریکا نه گفتند، بپذیریم که آمریکا نتوانسته از پس ما بربیاید. می‌گویید ما پیش فروش کرده‌ایم؟ مگر به ترامپ گوش ندادید. آنجایی که ترامپ می‌گوید ۷ تریلیون دلار در منطقه خرج کردیم و شکست خوردیم در جای دیگر می‌گوید ظریف سر کری را کلاه گذاشت. چرا افتخارات ملت را به ننگ و ذلت تبدیل می‌کنید؟ ملت ما ملت بزرگی است. همانطور که به ترامپ استناد می‌کنید،‌ به آن حرفش استناد کنید که می‌گوید بزرگ‌ترین کلاه بخاطر برجام سر آمریکا رفت، چرا یک حرفش را می‌پذیرید یکی را نمی‌پذیرید؟

وزیر امور خارجه ادامه داد: ملت ایران در میدان و در دیپلماسی بزرگ است و باور کنیم که به پشت گرمی ملت در برابر آمریکا ایستاده‌ایم و نشان دادیم که طرح‌های آمریکا به جایی نمی‌رسد و مردم ما با حضورشان در مراسم دیروز نشان دادند با نظام هستند و تبلیغات اروپای ضد انقلاب در آن‌ها بی تاثیر است. پس اقتدار نظام، مردم و رهبری و بزرگی مردم را زیر سوال نبریم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا