خرید تور تابستان ایران بوم گردی

استقبال از شهردار شدن یک زن جوان بلوچ اهل سنت (+مصاحبه)

سامیه بلوچ زهی، دختر 26 ساله، مجرد، بلوچ و اهل سنتی است که شهردار کلات (مرکز شهر سرباز) در سیستان‌وبلوچستان شده است؛ خبر انتخاب او بازتاب بسیار و واکنش های مثبتی را در پی داشت. سامیه بلوچ زهی دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته صنایع از دانشگاه علوم و تحقیقات تهران و یکی از دانشجویان نخبه بوده است.
به گزارش انصاف نیوز، انتخاب خانم بلوچ زهی در یک شهر کوچک که شاید خیلی ها تاکنون اسم آن را هم نشنیده باشند، نه تنها در داخل کشور، بلکه بازتابی فراتر از مرزها هم یافت. 
/ گزارش المانیتور /
در یک رویداد بی سابقه سامیه بلوچزهی به عنوان شهردار کلات در استان سیستان و که یکی از استان های سنتی در ایران است انتخاب شد. وی یک مهندس با مدرک کارشناسی ارشد در رشته مدیریت منابع طبیعی است.
انتخاب اولین زن بلوچ در هفته گذشته به عنوان شهردار کلات ، شهرستانی در جنوب ایران ، رویدادی بی سابقه در یکی از استان های محروم و سنتی در ایران بود.
کارشناسان محلی معتقدند که این یک گام مهم برای زنان بلوچ جهت شکستن مرزها و دستیابی به حقوق بیشتر است که قبلا” توسط دولت و جامعه ایجاد شده اند.
سامیه بلوچزهی ۲۶ ساله که توسط شورای اسلامی شهرستان کلات به عنوان شهردار انتخاب شد، وی یک مهندس با مدرک کارشناسی ارشد در رشته مدیریت منابع طبیعی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران است. شورای پنج نفره شهر کلات به اتفاق آرا به بلوچزهی رای دادند.
انتخاب یک شهردار زن به خودی خود یک رویداد بسیار نادر در ایران است ، اما انتخاب یک شهردار زن از اقلیت قومی و مذهبی بلوچ و اهل سنت ، بی سابقه است.
یک جامعه شناس در تهران که متخصص در مسائل مربوط به زنان است به المانیتور گفت: موقعیت جدید بلوچزهی می تواند تاثیری نمادین داشته باشد و درها را بر روی سایر زنان بلوچ باز کند وی ادامه داد: شکستن این تابوها به سایر زنان بلوچ کمک خواهد کرد تا با اعتماد به نفس در جامعه حضور یابند.
با این حال عدم توجه رسانه های کشوری نشان می دهد که چگونه بسیاری از تحولات این استان نادیده گرفته می شود و اخبار انتخاب اولین زن شهردار بلوچ در روزنامه های اصلاح طلب و محافظه کار منعکس نشده است و تنها رسانه ها و مطبوعات محلی بلوچستان این خبر را انعکاس دادند.
/ بازتاب در شبکه ی اجتماعی فیسبوک /
فرزانه می گوید: یک خانم هم نماینده ی مجلس شده در این استان. همچنین شورای شهر زاهدان 2 نفر خانم هستند از 11 نفر.
مرضیه هم نوشته: امیدوارم ایشون زن زن ستیز نباشند.
ریبا می گوید: امیدوارم توانمندیشونو خوب نشون بدن و باعث رشد و توسعه و زیبایی شهرشون در مدت مسوولیتشون بشن!
سارا معتقد است: درسته بافت این شهرا سنتیه ولی زنان اینجاها راحت تر سر کارای اینطوری میرن. نمونه های دیگم تو مشاغل اداری داریم. اون بافت سنتی زیادم بد نیست.
هما می نویسد: زنده باد سیستان و بلوچستان به امید اینکه روز به روز وضعیت این استان بهتر و بهتر بشه و زنده باد زن ایرانی.
فرناز می گوید: مرسی به مردان روشن سیستان بلوچستان که در عمل ثابت کردن مدرنیته به پایتخت نشینی نیست.
یکی از کاربران هم یادآور می شود: سیستان بلوچستان قبلا هم شهردار زن داشته در شهر زاهدان.
روجا هم می گوید: هر زنی که کار را بر خود فروشی ترجیح دهد باعث افتخار است چه یک کارگر ساده و چه یک شهردار.
مرمر از گیلان خبر می دهد: بسیار خبر خوبی بود. و البته پیش از این در شهر کوچک لولمان از استان گیلان اولین زن به مقام شهرداری رسید.
آرزو نوشته است: دخترای بلوچ فوقالعاده با استعدادن.
و دیگری خبر می دهد: روستای دارکلا شهر امل هم دهیارش خانوم هستن.
/ — چند بازتاب در شبکه ی اجتماعی افسران (اکثریت اعضای این شبکه اصولگرا هستند) /
علی تنها: وقتی آقای روحانی وعده پست مقام به اهل سنت داد و رای آورد، همین میشه.
زجاج: [بخشی از] سنی ها که خیلی تعصبات بیجا دارن مثل عربستان که نمیزارن زناشون حتی پشت فرمون بشینن. به هر حال روحانی دستت درد نکنه, بلاخره به یکی از وعده هاش که احترام به اقلیت ها بود عمل کرد:|
باران: اگه درست باشه که یعنی منشور حقوق شهروندی !!! خیلی خوب داره اجرا میشه 😐
/ برداشت یکی از رسانه های محلی /
به انتخاب اولین زن شهردار بلوچ چگونه باید نگریست؟
انتخاب یک زن جوان بلوچ به عنوان اولین شهردار زن آنهم در یکی از بخش های جنوب سیستان و بلوچستان خبر بسیار جالب توجهی بود که در رسانه های محلی در سیستان و بلوچستان پیدا کرده است.
به گزارش زاهدان پرس، اولین شهردار زن بلوچ این روزها در حالی در بخش کلات به دنبال اثبات توانمندی زنان بلوچ اینبار در پست های مدیریتی می باشد که در سالهای اخیر روند تحصیلکردگان بلوچ زن سیر بسیار صعودی و امیدوار کننده ای به خود گرفته است.
تاکنون درباره در اختیار گرفتن پست های مدیریتی توسط نیروهای بلوچ و اهل سنت در استان مطالبات بسیار خوبی صورت گرفته ولی انتصاب یک زن بلوچ به عنوان شهردار می تواند یک نقطه عطف برای پیگیری دادن سهم بیشتر به زنان بلوچ در عرصه ها اجرایی و مدیریتی استان باشد.
در این میان اولین گام را باید ابتدا مردان بلوچ بردارند و با حمایت از اولین شهردار بلوچ زن تجربه موفقی را در حوزه کارآمدی در زمان مدیریت وی به اثبات برسانند.
از طرفی دیگر این روزها که برخی جریانات سیاسی اهل سنت در استان در حال رایزنی با استاندار جدید برای در اختیار گرفتن پست های مدیریتی بیشتر از گذشته می باشند چه خوب است که در لیست های پیشنهادی خود نام تعدادی از زنان توانمند بلوچ را نیز در اینباره به اوسط هاشمی معرفی کنند.
در هر صورت اولین گام را شورای بخش کلات با انتصاب یک زن شهردار زن بلوچ برداشته است و گام های آینده را باید برخی چهره های شناخته تر شده مذهبی مانند مولوی عبدالحمید بردارند تا فضایی جدید و بهتری برای فعالیت و مشارکت زنان مظلوم اهل سنت و بلوچ در سیستان و بلوچستان ایجاد شود.
از سوی دیگر مدیران ارشد استان نیز می توانند با فرآهم آوردن فضایی بیشتر در صحنه های مدیریتی برای زنان بلوچ پیشگام شوند.
هر چند که اخبار خوبی نیز شنیده می شود که با تاکید استاندار جدید قرار است بزودی اولین معاون زن در استانداری نیز انتصاب شود.
/ گفتگوی «خانم شهردار» با یک رسانه محلی /
جوانگرایی، پیشرفت و توسعه شهر سرباز از اهم برنامه هایم هست
شهردار شهر سرباز در گفتگوی اختصاصی با پاپایا گفت: بنده بر خود لازم میدانم با توجه به حقوق مسلم خود در اصل بیست و یکم قانون اساسی به دنبال احقاق حقوق از دست رفته زنان این قشر همیشه قربانی باشم تا به خودباوری برسند.
خانم سامیه بلوچزهی ادامه داد: امید به آنکه با این حرکت که یک زنگ استارت برای تمام زنان نواخته شده و زنان بیشتری در اجتماع ایفای نقش کنند. امیدوارم شرایطی فراهم شود که نقش کمرنگ زنان در جامعه که به صورت جدی محسوس است همگام با برادرانشان در ساختن بنیادهای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی پررنگ شود.
شهردارشهر سرباز در خصوص اعلام  برنامه  هایش اذعان داشت: راه اندازی و توسعه زیرساخت های فرهنگی، ورزشی رسانه ای، اجتماعی وهنری در جهت تحکیم بنیان خانواده ومشارکت موثر و کارامد بانوان و جوانان در اجرای فعالیتهای جدی شهرومدیریت اوقات فراغت بانوان و جوانان و ظرفیت سازی اجتماعی بانوان و جوانان از اهم برنامه هایم در شهرداری میباشد .
خانم بلوچزهی در ادامه اظهار داشت:یکی  دیگر از برنامه های من تلاش برای احداث پارک ویژه بانوان است زیرا زمانی که مادران به آرامش میرسند و روح آنها در آرامش قرار میگیرد بهتر و راحتتر میتوانند فرزندان خود را تربیت کنند.
/ گفتگو با روزنامه ی شرق /
طلسم مدیریت زنان را شکستم
فاطمه علی‌اصغر، خبرنگار شرق نوشت: سامیه بلوچ‌زهی، از خط‌قرمزها عبور کرده است. او دختر 26ساله، مجرد و اهل سنتی است که توانسته شهردار کلات (مرکز شهر سرباز) در سیستان‌وبلوچستان شود. یکه‌تازبودن بلوچ‌زهی، تنها به همین‌جا ختم نمی‌شود؛ او توانست، با اکثریت مطلق آرای اعضای شورای شهر کلات، این سمت را از آن خود کند. اتفاقی که با وجود فضا و بافت سنتی سیستان‌وبلوچستان، رخدادی بی‌سابقه است. خانم شهردار، می‌گوید که طلسم مدیریت زنان در سیستان‌وبلوچستان را شکسته. به‌حق که چنین کرده است. او در خانواده‌ای هشت‌نفره زندگی می‌کند. در خطه‌ای از ایران که اغلب زنان هنوز به‌راحتی، قادر به استفاده از حقوقی همانند درس‌خواندن، انتخاب همسر و فعالیت اجتماعی نیستند. او با وجود همه این موانع، دست از فعالیت نکشید و درسش را ادامه داد. برای تحصیل در رشته منابع طبیعی به تهران آمد، اما برخلاف بسیاری از دانشجویان شهرستانی، پایتخت پرهیاهو را ترک کرد و به زادگاهش بازگشت تا برای برداشتن محرومیت زنان، مردان و کودکان زادگاهش بجنگد. او انتخابش را سرآغازی برای خودباوری زنان بلوچ و به چالش‌کشیدن سلطه نظام مردسالاری در این خطه از سرزمین ایران می‌داند.
‌چطور شد که تصمیم گرفتید، شهردار شوید؟
می‌خواستم کمبودهایی که خودم با آنها دست‌وپنجه نرم کردم، نسل‌های بعد از من نداشته باشند. نمی‌خواستم، برادرزاده، خواهرزاده و کودکان شهرم بدون داشتن پارک بزرگ شوند. اینجا بیشتر بچه‌ها افسرده هستند. شاید باور نکنید، اما بچه‌های شهر ما با دیگر شهرها متفاوتند، آنها وقتی در شهر دیگری پارک می‌بینند، انگار با چیز عجیبی روبه‌رو شده‌اند، بی‌نهایت هیجان‌زده می‌شوند. آخر، شهر ما هیچ‌چیز ندارد. ما کمبودهای بسیاری داریم. حتی طرح جامع شهری نداریم. جایی نداریم که زنان و مردان بتوانند به‌راحتی در آن قدم بزنند. یک قلعه تاریخی داریم که سال‌هاست، بازسازی نشده و دارد از بین می‌رود. شهر کلات هزارو200نفر جمعیت دارد اما روزانه پنج‌هزارنفر از روستاهای اطراف برای فروش محصولات تولیدی خود وارد این شهر می‌شوند و این جمعیت شناور باعث ایجاد سد معبر و ترافیک شهری شده است. من می‌خواستم کاری کنم که این مشکلات رفع شود، بنابراین تصمیم گرفتم، شهردار شوم.
ابتدا که فکر شهردارشدن در ذهن شما جرقه زد، با چه چالش‌های درونی روبه‌رو بودید؟
من وقتی بحث شوراها مطرح بود، به این علت که خواهرم می‌خواست که در شورای شهر عضو شود، برای نخستین‌بار به فکر افتادم که من هم باید کاری انجام دهم. اما واقعا نمی‌دانستم که من می‌توانم شهردار شوم؟ می‌توانم مدیریت کنم؟ با انبوهی از این سوالات روبه‌رو بودم. در این میان، پدرم بسیار از من حمایت کرد. بعضی وقت‌ها بود که ناامید می‌شدم. اما پدرم به من امید می‌داد. اعضای شورای شهر (به‌خصوص رییس شورای شهر) هم از من حمایت خوبی کردند.
شما سال‌های تحصیل خود را در تهران گذراندید، در کدام منطقه ساکن بودید؟ آیا فکر می‌کردید که روزی بتوانید، مسوولیت شهرداری شهر خودتان را برعهده بگیرید؟
من در غرب تهران در «چاردیواری» ساکن بودم. دانشگاه علوم تحقیقات درس می‌خواندم. آن سال‌ها همیشه به نحوه شهرداری به‌خصوص شهرداری منطقه2 تهران توجه می‌کردم. چگونگی اداره تهران همیشه مورد توجه من بود.
چرا مانند بسیاری از دانشجویان شهرستانی، تهران نماندید؟
من جزو کسانی بودم که از همان اول که به تهران آمدم، تصمیم نداشتم در این شهر بمانم. می‌خواستم برگردم و به شهر خودم خدمت کنم. با اینکه من تهران را خیلی دوست داشتم، حتی روزهای اولی که به شهر خودم برگشتم، خیلی برایم سخت بود. محرومیت‌های اینجا، بسیار آزار‌دهنده است. اما من می‌خواستم، برای برداشتن این محرومیت‌ها تلاش کنم.
برای خیلی‌ها عجیب است که چطور شورای شهر کلات، با توجه به محدودیت‌های موجود نسبت به زنان، به شما به‌عنوان شهردار رای دادند؟
به‌نظرم، شورای شهر در راستای اهداف خودشان به‌وجود یک شهردار همراه، خلاق و توانا نیاز داشتند. من برنامه مشخصی داشتم. جوانگرایی، پیشرفت و توسعه شهر سرباز از مهمترین اهدافم بود. تقویت اندیشه شورایی و مشورتی، استفاده از نخبگان جوان و در نهایت برنامه‌محوربودن را به‌عنوان عنصر مفقوده در تمام عرصه‌های مدیریت شهری لازم می‌دانستم. از سوی دیگر معتقدم که شورای شهر هوشیارانه پی برده است، راز موفقیت پدرانمان پرداخت حقوق نیمه دیگر جامعه، یعنی زنان بوده است و دریافته‌اند که سرنوشتشان به گونه‌ای پیچیده با سرنوشت ما گره خورده، به همین دلیل با اکثریت مطلق آرا (پنج‌رای) توسط اعضای شورای اسلامی شهر سرباز به این سمت انتخاب شدم. انتخابی که با توجه به فضای استان و بافت سنتی آن بی‌سابقه بوده است.
مردم از این انتخاب حمایت کردند؟
بله خوشبختانه، اکثر مردم از این انتخاب استقبال کردند، به‌خصوص مورد حمایت روحانیون قرار گرفتم. من یک‌سال سابقه کار در اداره منابع طبیعی به‌عنوان ناظر بخش جنگل دارم. به‌نظرم این سابقه‌کاری در اعتماد مردم به من بسیار موثر بود.
جالب است که زن‌بودن شما در این انتخاب تاثیر منفی نداشت.
من با توجه به حقوق مسلم خود در اصل بیست‌ویکم قانون اساسی، دنبال احقاق حقوق ازدست‌رفته زنان شهرم بودم. می‌خواستم، زنان، این قشر همیشه قربانی، به خودباوری برسند. امیدوارم که این حرکت، زنگ شروعی برای تمام زنان زادگاهم باشد و آنها بتوانند نقش بیشتری در جامعه ایفا کنند. دوست دارم زنان، همراه برادران‌ خود در ساختن بنیادهای اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی بکوشند. یادمان نرود، سال‌ها پیش زمانی که پدرانمان و برادرانمان در روستاها برای امرار معاش بر سر زمین‌های کشاورزی می‌رفتند، مادران و دختران نیز چه در کارهای خانه‌داری و چه در امور کشاورزی و دامداری دوشادوش آنها بودند. امیدوارم با انتخاب من، به عنوان نخستین شهردار زن بلوچ، در منطقه‌ای که همچنان عده قلیلی نسبت به حاشیه راندن زنان اصرار دارند، به زودی شاهد حضور بیشتر زنان در سمت‌های مدیریتی باشیم.
 شما در این مدت با برخورد نامناسبی روبه‌رو نشدید؟
من در این مدت با هیچ برخورد نامناسبی مواجه نشدم. به نظرم، پس از اینکه ما شهرنشین شدیم، زنان و دختران به مرور زمان از صحنه امور اجتماعی حذف و خانه‌نشین شدند. مردمان شهر سرباز، مردمان فهیمی هستند. آنها با انتخاب شورایی متفاوت، روح تازه‌ای در کالبد این شهر تاریخی دمیدند. این مردم درس استواری را از کوه‌ها و درس تلاش و تکاپو را از رود همیشه جاریشان و درس نوع‌دوستی و صداقت را از اجدادشان آموخته‌اند.
زنان شهر سرباز نسبت به انتخاب شما چه واکنشی داشتند؟
زنان شهر، از این انتخاب خوشحال شدند. می‌دانید که بافت شهر سرباز، یک بافت سنتی است. انتخاب یک شهردار زن به خودی‌خود یک رویداد بسیار نادر در ایران است اما انتخاب یک شهردار زن از اقلیت قومی و مذهبی بلوچ و اهل‌سنت تاکنون اتفاق نیفتاده بود. من با شهردار شدنم امید و خودباوری را در بین زن‌های بومی زنده کردم. فکر می‌کنم با این اقدام، تعداد بسیاری از زنان بتوانند، وارد عرصه‌های مدیریتی و سیاسی شوند. در واقع این فرصتی است برای تمام کسانی که با وجود داشتن تخصص در انزوا قرار گرفته بودند.
بنابراین، به‌نظر شما این انتخاب، سرآغازی برای بازنگری در نظام مردسالاری سیستان‌وبلوچستان است؟
بله، این انتخاب می‌تواند سرآغازی باشد برای خودباوری زنان بلوچ و بازنگری در نظام مردسالاری و تقویت حقوق و نقش اجتماعی زنان.
در این چند روز شهردار بودنتان برخورد ارباب‌رجوع‌ها و پرسنل شهرداری با شما چگونه بوده؟
برخوردها خیلی خوب است. مدیریت قبلی عملکرد مناسبی نداشته است. احساس می‌کنم که در حال حاضر، پرسنل شهرداری خیلی راضی هستند. آنها به من احترام می‌گذارند. ارباب‌رجوع‌هایی که در این یک‌هفته به شهرداری آمدند، خیلی برخوردهای خوبی داشتند. فکر نمی‌کردم که مردم به این خوبی از من استقبال کنند.
حالا از برنامه‌هایتان بگویید، از برنامه‌هایی که برای اجرای آنها انتخاب شدید.
شهر سرباز با مشکلات بسیاری روبه‌رو است. من راه‌اندازی و توسعه زیرساخت‌های فرهنگی، ورزشی، رسانه‌ای، اجتماعی و هنری را در اولویت برنامه‌هایم قرار داده‌ام. می‌خواهم از زنان و جوانان در اجرای فعالیت‌های شهری استفاده کنم. طرح‌هایی هم برای اوقات فراغت جوانان و زنان دارم. من خدمتگزار مردم شهر سرباز هستم و می‌خواهم شرایط مناسب شهری را برای سلامت جسمی و روحی آنها فراهم کنم. از آنجایی‌که زنان قشر آسیب‌پذیر جامعه هستند و بخش اشتغال زنان تاکنون نادیده گرفته ‌شده است، می‌خواهم که شرایط مناسب کاری را برای آنها فراهم کنم. برای مثال هیچ اقدامی برای زنان دستفروش انجام نشده، دستفروشی یک زن یعنی مرگ تدریجی او که از سر ناچاری به دستفروشی روی آورده. من می‌خواهم که این خلأ‌ها را برطرف کنم.
و حالا حس شما به عنوان یک خانم شهردار؟
من زن بلوچی هستم که طلسم مدیریت در این شهر را شکستم و تنها امیدم داشتن شهری سبز و آسمانی آبی است.
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا