خرید تور تابستان ایران بوم گردی

ظریف: سند همکاری با چین بدون حل شدن برجام و FATF به جایی نمی‌رسد

گزیده‌ای از اظهارات جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران را به نقل از کانال تلگرامی «جهان دیپلماسی» می‌خوانید:

*هر کسی به هر کشوری پایگاه نظامی بدهد خلاف قانون اساسی عمل کرده و باید مجازات شود.

*به دلیل نزدیکی به انتخابات به این حرکت رنگ و بوی انتخاباتی داده‌اند اما سیاست خارجی ابدا ربطی به آن ندارد.

*هم چین می‌داند و هم ایران که روابط دو کشور انحصاری نخواهد بود.

*چینی‌ها تا برجام منعقد نشد روابط راهبردی با ایران برقرار نکردند.

*همزمان که برای برجام تلاش کردیم برای رابطه با چین تلاش کردیم.

*چینی‌ها متن سندهای این چنینی با هیچ کشوری را منتشر نکرده‌اند و در مذاکره با وزارت خارجه چین هستیم که منتشر شود.

*آقای لاریجانی نماینده ویژه رهبر بوده و کماکان هست.

*طرف چینی فقط درخواست ملاقات با وزیرخارجه و رئیس جمهوری را داشت و این عین واقعیت است که ما خواستیم او هم ملاقات داشته باشد.

*آخرین موضع من در مورد کاندیداتوری هیچ فرقی با اولین موضع من نداشته و قصد نامزد شدن ندارم . اگر دوستان ⁧ گاندو⁩ ساز اجازه دهند کارمان را بکنیم ممنون میشوم.

*پیشنهاد آمریکایی‌ها به هیچ وجه قابل قبول ایران نیست! آمریکایی‌ها نمی‌توانند ۴ سال تاریخ را پاک کنند! بایدن همان اقدامات ترامپ را تکرار می‌کند.

*چنان که گفته‌ایم باید اقدامات آمریکا راستی‌آزمایی شود.ما باید قانون مجلس ایران را چه دوست داشته باشیم یا نه کاملاً انجام دهیم.

*آمریکا برگردد، تعهدات را اجرا کند و ما دقیقاً برمی‌گردیم.معتقد نیستیم اقدامات موقتی جواب دهد البته مخالفش نیستیم.

*آقای لاریجانی نقش بسیار ارزنده ای در کار با چین داشت. چینی‌ها فقط درخواست ملاقات با بنده و آقای روحانی را داشتند و ما گفتیم با آقای لاریجانی هم دیدار کند چون نماینده رهبری و رییس جمهور در امور چین بود.طرف چینی آمادگی برای دیدار با سایر افراد نداشت.

*بنده و آقای لاریجانی هیچ اشتراک انتخاباتی نساخته‌ایم.

*فراموش نکنید که نه فقط غرب که چین و‌ روسیه قبل برجام با ما همراه نبودند و سیاست دولت همراهشان کرد.

*از چینی‌ها می‌خواستیم رابطه را گسترش دهیم اما تا قبل ۱۳۹۴ ابداً نمی‌پذیرفتند.

*حتی روسیه هم پیش از برجام شهید حاج قاسم سلیمانی را به مسکو دعوت نمی‌کرد.

*همین الان هم مشکلاتی که درباره FATF داریم مانع همکاری ما با روسیه و چین می شود.

*خدا میداند دنبال هدف انتخاباتی نیستم و اماده ام همین مسئولیت را هم زودتر واگذار کنم اما مهمترین نیاز برای اجرای سند ایران و چین ، اجرای برجام ، رفع تحریمها و اف آی تی اف است و بدون حل اینها این سند هم به جایی نمی رسد.


ایرنا نوشت: محمد جواد ظریف شامگاه چهارشنبه با پیوستن به کلاب هاوس به پرسش های افراد حاضر در این اتاق پاسخ داد.

ظریف درباره قرارداد ایران و چین اظهار داشت:‌ سال ۱۳۹۴ برجام عملیاتی شد و یکم بهمن ماه به اجرا در آمد. در آن تاریخ از مرحله نداشتن هیچ گونه مشارکت راهبردی به مرحله سوم رسیدیم و رییس جمهوری پیشنهاد ۲۵ ساله را مطرح کرد.

وی افزود: ‌در این راستا، رفت و آمد هایی برای تدوین پیش نویس از سوی ایران انجام گرفت و نخستین پیش نویس را من به چین بردم که گسترده تر و بلندتر از پیش نویس کنونی بود. در نهایت سه دور رفت و برگشت انجام گرفت تا اینکه به نتیجه کنونی رسید.

ظریف ادامه داد : ‌متاسفانه برخی حرکت ها درباره این قرارداد در جامعه باعث ایجاد بی اعتمادی شده است همان طور که امروز از طریق سریال گاندو این موضوع به مخاطبان القاء‌ می شود. بسیار باعث تاسف است این سریال پیش از اینکه به من ضرر بزند به سیاست خارجی کشور ضربه وارد کرده و بستر بی اعتمادی را ایجاد کرده است.

وی در پاسخ به سوال مدیر اتاق که گفت چرا شما از این مجموعه شکایت نکردید،‌ افزود : به اندازه کافی گرفتاری داریم که کاری انجام دهیم که می دانیم نتیجه ای ندارد،‌ من نمی خواهم بیش از این خودم را گرفتار کنم.

وزیر امور خارجه تاکید کرد،‌ معتقدم ‌ تلویزیون رسمی کشور با بخش سریال گاندو به بی اعتمادی دامن زده است.

ظریف اظهار داشت :‌ بسیاری افراد در این شرایط موج سواری می کنند، من می دانم مردم برای کشور و ایران دلشان می سوزد وقتی می گویند ایران پایگاه نظامی نباید به کشوری دهد، هر کس به کسی پایگاه نظامی دهد باید به اشد مجازات محکوم شود چون قانون اساسی و میثاق ملی را نقض می کند.  

ظریف در پاسخ به سوالی درباره اینکه چرا علی لاریجانی با وزیر خارجه چین ملاقات کرد،‌ گفت :‌ وی نماینده رهبری و ایران در موضوع چین است در زمان ریاستش در مجلس این مسئولیت را  داشت و پس از رفتن از خانه ملت این سمت از آقای لاریجانی گرفته نشد.

لاریجانی در محل آموزشکده وزارت خارجه دفتری دارد که کارهای مربوط به این موضوع را انجام می دهد همکاران ما هم به ایشان گزارش می دهند .

وی ادامه داد:‌ لاریجانی نقش ارزنده ای در پیشبرد کارها با چین داشته است و طرف چینی فقط درخواست ملاقات با بنده و رییس جمهوری را داشتند اما ما گفتیم که چون آقای لاریجانی نماینده ایران در این موضوع است، باید با او ملاقات کند.

ظریف خاطر نشان کرد:‌ دیدار آقای لاریجانی با وزیر خارجه چین، به هیچ وجه انتخاباتی نبود و بنده با آقای لاریجانی تلاش نکردیم هیچ اشتراک انتخاباتی ایجاد کنیم.

در ادامه فردی از آقای ظریف پرسید ،‌ در مورد پیشنهاد اخیر دولت بایدن در مورد اینکه همگام با ایران حاضرم به تعهدات برجامی برگردم،‌ نظر شما در خصوص مذاکره با آمریکا چیست، اظهار داشت:‌ آمریکا در ابتدا باید قدم های اول را بردارد همان طوری که رهبری بیان کرده اند، ‌پیشنهادی که آمریکا داده به هیچ وجه قابل قبول نیست. آمریکایی ها نمی توانند ۴ سال تاریخ ایران را پاک کنند.

من روز گذشته ئوئیتی نوشتم که بر اساس آن به توئیت  سال ۲۰۱۹ آقای بایدن اشاره کردم که نوشته بود باعث تاسف است که وزارت خارجه آمریکا از ایران درخواست می کند که به قراردادی برگردد که ترامپ از آن خارج شده است، ‌این موضوع امروز هم در مورد بایدن صادق است ،‌ چون آمریکا کاری نکرده که ترامپ نکرده باشد و بایدن همان سیاست ها و فشارها را نسبت به ایران دارد.

وی تاکید:‌ رهبری معظم انقلاب صراحتا اعلام کرده اند ‌اگر آمریکا به برجام برگردد و به تعهداتش عمل کند ما هم به این معاهده باز می گردیم البته ما باید راستی آزمایی انجام دهیم و این راستی آزمایی باید هر چه سریعتر انجام شود، ‌ما با مجلس در تماس هستیم و مر قانون کشور را راعایت خواهیم کرد.

ظریف افزود :‌ هم اکنون قانون مجلس، ‌قانون کشور است و چه ما دوست داشته باشیم یا نه داشته باشیم،‌ موظف به اجرای آن هستیم همان طور که بایدن خود را متعهد می داند که قانون کنگره را اجرایی کند ،‌ نه خون کنگره آمریکا از خون مجلس ما پررنگ تر است و نه بایدن از ما کم قدرت تر است.

وزیر امور خارجه گفت :‌ اینکه آمریکایی ها تصور کنند،‌ مقررات و سیاست داخلی دارند و ما نداریم،‌ کاملا بیهوده است. آنها بیایید و تعهداتشان را اجرا کنند،‌ آن زمان ما هم به تعهدات خود عمل خواهیم کرد.

ما اعتقاد داریم بر اساس مذاکراتی که انجام دادیم،‌ اقدامات موقتی مشخص نیست که به نتیجه لازم برسد،‌ آمریکا باید کل تعهدات را انجام دهد ضمن اینکه مخالفتی نداریم که قدم موقتی برداشته شود. اما فکر می کنیم رسیدن به تفاهم،‌ در این زمینه بسیار دشوار خواهد بود .
ظریف در پاسخ به سوالی در باره اینکه چرا طرف چینی برای انعقاد قرارداد با ایران جدیت نداشت، گفت :‌ من از روز اول که در مجلس صحبت کردم،‌گفتم که سیاستم این است که با تمام دنیا کار کنم، سیاست من، سیاست متوازن با همه دنیاست، برجام حل مشکل ما با غرب نبود. بلکه حل مشکل با روسیه و چین بود.

وی ادامه داد:‌ فراموش نکنیم در ۶ قطعنامه شورای امنیت، روسیه و چین هم رای مثبت دادند و تنها در سال های اخیر بود که آنها رای منفی دادند که آن به دلیل زحمات این دولت بود.

ظریف افزود:‌ یادتان نرود در دولت قبل به ۶ قطعنامه فصل هفتی، چین و روسیه رای مثبت دادند ولی امروز رای آنها منفی شد در حالی که حتی ما به رای منفی آنها نیاز نداشتیم و با رای ممتنع هم قطنامه ها شکست می خورد.

وزیر امور خارجه اضافه کرد:  نگاه ما تعامل با تمام دنیاست. ما از سال ۹۲ که سر کار آمدیم درخواست کردیم با چینی ها رابطه استراتژیک برقرار کنیم اما آنها تا سال ۹۴ پاسخ ندادند چون شرایط قطعنامه ها قبلی زمینه را فراهم نمی کرد، ‌فراموش نکنید که آنها تا زمان انعقاد برجام هیچ دعوتنامه ای به کسی نداد. اولین دعوتنامه مربوط به مردادماه ۹۴ به سردار شهید سلیمانی بود که بعد از برجام صورت گرفت.

وی اظهار داشت:‌ شاکله بروکراسی ایران گرایش به شرق نیست. وزیر خارجه و یا وزیر نفت نمی توانند آن را عوض کنند این موضوع دوران،‌ زمان و تجربه می خواهد. متاسفانه موانعی در این زمینه وجود دارد من اگر به سال ۹۲ بر می گشتم هر کاری که امروز انجام دادم را دوباره تکرار می کردم،‌ تمام تلاشم این است که بر اساس منویات رهبری،‌ برجام را زنده کنم. تا یک روز هم مردم ایران بی جهت زیر تحریم نباشند.

وی درباره قرارداد با چین گفت :‌ برای اینکه بتوانیم رابطه خوبی با چین داشته باشیم،‌ باید با اروپا رابطه خوبی داشته باشیم و اگر بخواهیم رابطه خوب با اروپا داشته باشیم باید رابطه خوبی با چین داشته باشیم،‌ این باعث می شود تا ما از بهترین امکانات استفاده کنیم.

ظریف با بیان اینکه ما باید نگاه متوازن به شرق و غرب داشته و روابط خوبی با کشورهای همسایه داشته باشیم،‌ افزود :‌ با اروپا هیچ مشکلی نداشتیم اما این اروپایی ها بودند که یکی پس از دیگری،‌ ایران را ترک کردند . هم اکنون نیز با این کشورها در حال مذاکره هستیم.

وی در پاسخ به سوالی در خصوص حضورش در انتخابات ریاست جمهوری گفت :‌ در مورد سیاست داخلی ،‌ رسم وزارت خارجه نیست که دخالت کند، من نه در کمپین کسی شرکت می کنم و نه مسئولیت می گیرم. من کارمند مرکز تحقیقات استراتژیک بودم و در انتخابات به ستاد روحانی نرفتم تا اینکه سه بار به من اصرار کرد  تا ‌وزارت خارجه را پذیرفتم.

وزیر امور خارجه تاکید کرد: عضو هیات علمی دانشگاه تهران هستم. ‌نه قصد شرکت در انتخابات را دارم و نه در ستاد کسی خواهم بود و نه به ستاد آقای لاریجانی می روم، بلکه نوکر مردم هستم.

ظریف اظهار داشت :‌ “خواهش می کنم همه چیز را انتخاباتی نکنید ،‌ به خدا قصد حضور در انتخابات را ندارم.”

ظریف در پاسخ به رضا زاده نماینده مجلس که پرسید بهتر نبود از سال ۹۲ روی شرق سرمایه گذاری می کردید گفت؛من نه به نگاه به شرق اعتقاد دارم و نه نگاه به غرب.معتقدم نگاه ما در سیاست خارجی باید تعاملی و متناسب با همه دنیا باشد.این  چینی ها بودند که از سال ۹۲ که ما به سر کار آمدیم و درخواست رابطه استراتژیک کردیم تاسال ۹۴ به ما پاسخ ندادند چون شرایط قطعنامه های قبلی زمینه را برایشان فراهم نمی کرد.روسیه تا تیر ۹۴ هیچ دعوت رسمی از شهید بزرگوار سردار سلیمانی برای سفر به روسیه نکرد.  اولین دعوت از شهید سلیمانی مربوط به مرداد ۹۴ یعنی چند روز پس از انعقاد برجام است. این یعنی همانقدر برجام برای حل مشکل غرب بود که برای حل مشکل شرق بود. 

او افزود: سیاست خارجی ایران در طول تاریخ شاکله نگاه به شرق نداشته است و باید در مورد آن کار کرد.اگر امروز به سال ۹۲ بر میگشتم عین همین کار را انجام می دادم. حتما سعی می کردم برجام را به نتیجه برسانم. امروز هم تمام سعی من این است که بر اساس منویات رهبری برجام رازنده کنیم تا مردم یک روز بیشتر تحت تحریم نباشند. 

ظریف در پاسخ به جبرائیلی گفت: من مسلمان به شما می گویم اما به بی بی سی استناد می کنید.من از خودم برای کشور هزینه می کنم. مستندات شما درباره صحبت های من با البرادعی شبکه کفر بی بی سی است. من مسلمان به شما می گویم به البرادعی چه گفتم. او می خواست ما با آژانس همراهی بیشتری بکنیم. من گفتم من بخاطر حرف زدن با شما حیثیتم را در کشورم از دست داده ام . شما می خواهید همراهی بیشتری بکنم؟ بی بی سی مزخرفی را پخش کرده. من در شبکه های خارجی گفتم مردم ایران به برخورد با غرب رای داده اند. یک تکه را کریمی قدوسی در صفحه اش گذاشته و شما به آن استناد می کنید. همانطور که خبرگزاری فارس صحبت های من در دانشگاه تهران را تیکه کرد. سخنرانی من در دانشگاه تهران دو ساعت بود مردم هم شنیدند. شما آن زمان معاون خبرگزاری فارس بودید.


ایسنا نوشت: ظریف با شرکت در کلاب هاوس به پرسش‌های حاضران در این اتاق پاسخ داد. در زمان انتشار این خبر بیش از 8 هزار نفر در این اتاق حضور دارند.

خلاصه‌ای از این پرسش و پاسخ را در زیر بازنمایی می‌کنیم:

اصالتا باید با چین و غرب ارتباط داشت/ لاریجانی پیشنهاد من در تفاهم‌نامه با چین بود


– اینکه می‌گویند چینی‌ها لاریجانی را برای تفاهم ایران و چین پیشنهاد کرده باشند، دون شأن کشور است و صحیح نیست.
– حضور لاریجانی در این تفاهم‌نامه پیشنهاد من بود.
– صادقانه می‌گویم هیچ فشاری بر وزارت خارجه نبوده که این توافق را امضا کنیم.
– نگرش من این است که اصالتا باید با چین رابطه داشت کمااینکه اصالتا باید با غرب رابطه داشت.


 همه چیز را انتخاباتی نبینید


– شش سال است بدنبال امضای تفاهم‌نامه با افغانستان هستیم.
– اگر سند توافق با چین سال قبل در رسانه‌ها افشا نشده بود همان موقع امضا می‌شد.
– همه چیز را انتخاباتی نبینید.
– ما تا چهار ماه دیگر در دولت هستیم و باید به کارمان تا روز آخر ادامه بدهیم.


 آقای کارگردان! شما بیا و درباره بدبختی‌های من فیلم بساز

پس از انتقاد محمدجواد ظریف به سریال گاندو، سیدمحمود رضوی (تهیه‌کننده فیلم سینمایی ماجرای نیمروز) از وی پرسید که «چرا علی رغم تولید فیلم و سریال توسط ارگان‌های مختلف در مجموعه دولت تا این حد دولتمردان روی این سریال حساس‌اند، در حالیکه این هم یک سریال مثل سایر سریال‌هاست».

وزیر امور خارجه در پاسخ به وی گفت:
– شما که فیلمساز هستی و من خودم بخاطر فیلم «ماجرای نیمروز» آمدم و به فیلم شما جایزه دادم و خیلی هم خوشحال شدم، بیا یک فیلم درباره بدبختی‌های من در وزارت خارجه بساز تا ببینیم که چه کسی حاضر می‌شود پخش کند، آن هم فیلمی که حتی یک دروغ و اتهام هم نداشته باشد.
– گاندو از اول تا آخر دروغ است.

– رضوی هم در پاسخ به وی با اعلام یک شرط از آمادگی برای ساخت فیلم از محمدجواد ظریف صحبت کرد و گفت: بعد از پایان دولت من در خدمت شما هستم اما به شرطی که اجازه بدهید مانند ماجرای نیمروز، حرف‌های تمام طرف‌ها را بشنوم و در نهایت چیزی که خودم می‌خواهم را بسازم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا