خرید تور تابستان ایران بوم گردی

پاسخ یک حقوقدان به نامه‌ی سعید جلیلی

رضا نصری، حقوقدان و تحلیلگر مسائل بین‌الملل در صفحه‌ی توییتر خود نوشت:

«می‌گویند آقای جلیلی پیشنهاد داده ایران از برجام خارج شود و غنی‌سازی ۹۰٪ شروع کند تا با دست پُر مستقیم با آمریکا وارد مذاکره شود. اینکه واقعاً این پیشنهاد را ایشان مطرح کرده یا خیر محل بحث نیست.

اما حقیقت این است که عده‌ای در ایران – به دلیل بدعهدی آمریکا در قضیه برجام – از این موضعِ منتسب به آقای جلیلی و مواضع مشابه دفاع می‌کنند؛ و معتقدند تنها با اهرم قدرت می‌شود با آمریکا کنار آمد. حال اگر این پیش‌فرض را بپذیریم، طرفداران این نظریه باید دست‌کم به سه پرسش پاسخ دهند:

  • اول اینکه میان تصمیمِ ایران به خروج از برجام و آِغاز غنی‌سازی ۹۰٪ و احیاناً کشاندن آمریک پای میز مذاکره حداقل چند هفته‌ فاصله خواهد بود.

اگر دقیق‌تر بگوییم، میان «تصمیم» و «هدف» – که همان کشاندن آمریکا پای میز مذاکره است – چند هفته زمان؛ ومیان «تصمیم» و «نتیجه نهایی» – که محصول مذاکرات احتمالی است – یک بازه چند ماهه خواهد بود. بازهی که در آن احتمال حمله نظامی، سایبری و تروریستی به ایران به حداکثر خواهد رسید.

حال، پرسش اینجاست که طرفداران نظریه «اهرم قوی» چطور تضمین می‌دهند تاسیسات هسته‌ای ایران – و احیاناً سایر زیرساخت‌ها – در حد فاصلی که هنوز ایران به قدرت بازدارندگی هسته‌ای دست نیافته، از گزند حمله و تخریب در امان خواهد بود؟

  • دوم اینکه بسیاری معتقدند نظام سیاسی/حقوقی آمریکا در حوزه تعهدات بین‌المللی از نظر ساختاری معیوب است؛ و یکی از مصادیق نقص ساختاری آن را نیز ناتوانی دولت‌های آمریکا در ارائه «تضمین حقوقی» به سایر کشورها می‌دانند.

حال، پرسش دوم این است که اگر نظام سیاسی/حقوقی آمریکا ذاتاً معیوب است و این «عیب» یکی از فاکتورهای بازدارنده در بحث مذاکره با آمریکاست، چطور قرار است این مشکل ساختاری با درصد بالاتر از غنای اورانیوم برطرف شود؟

آیا ادعا این است که رئيس‌جمهور آمریکا طبق قانون اساسی این کشور در ازای لغو غنی‌سازی۶۰٪ نمی‌تواند «تضمین حقوقی» به ایران ارائه دهد، اما در ازای غنی‌سازی ۹۰٪ قانوناً صاحب چنین اختیاری می‌شود؟

  • سوم اینکه می‌گویند در صورتی که آمریکا بخواهد در واکنش به غنی‌سازی ۹۰٪ ایران به شورای امنیت مراجعه کند، چین و روسیه قطعنامه آن را وتو خواهند کرد. فرض را بر این بگذاریم که چین و روسیه مانع تصویب قطعنامه‌ای شوند که در آن آمریکا به دنبال مجوز استفاده از قوای قهریه است!

پرسش سوم این است که چرا اصولاً تصور می‌کنیم آمریکا یا اسرائيل برای حمله به تاسیسات ایران یا مبادرت به اقدامی از قبیل محاصره دریایی به دنبال اخذ مجوز از شورای امنیت خواهند رفت؟

حربه آمریکا، غرب و اسرائيل برای حمله به سایر کشورها «امنیتی‌‌سازی» آن‌هاست، نه توسل به فورمالیسم حقوقی و تلاش برای اخذ مجوزهای قانونی!

در واقع، حربه «امنیتی‌سازی» به آن‌ها اجازه می‌دهد هرگونه اقدام غیرقانونی علیه کشور هدف را «مشروع» و «ضروری» جلوه دهند، بی آنکه از مسیر قانون عبور کنند.

کمااینکه در مورد عراق و حتی یوگوسلاوی نیز – پس از مبادرت به امنیتی‌سازی این کشورها – صرفاً با استناد به مقولاتی از قبیل «دفاع پیش‌دستانه» و «مسئولیت حمایت» وارد کارزار نظامی شدند و در عمل – با اتکأء به دکترین – شورای امنیت را دور زدند!

حال، چرا تصور می‌شود در برابر غنی‌سازی ۹۰٪ ایران – که به مثابه ریختن بنزین روی آتش «امنیتی‌سازی» است – صرفاً به طی کردن مسیر قانونی تعریف‌شده در منشور سازمان ملل اکتفا خواهند کرد؟».

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. دکتر ظریف قدرتمندانه هم وارد شد بطوریکه در آن فایل صوتی که از ایشان منتشر شد گفت “در میان دعوای من و لاوروف جان کری وزیر خارجه امریکا طرف من را گرفت و ما عملا روسیه را به حاشیه رانده و قدرت چانه زنی سابق خودمان مجددا احیا کرده و تا دوبرابر آن نیز بالا بردیم ” چرا تلاشهایش را نابود کردید آقایان دلواپسان ؟!!!!!!!! که امروز به نامه نگاری 200 صفحه ای روی آورده اید ، من یادم نرفته فریادهای دکتر صالحی را در کمیسیون برجام که تا گریه پیش رفت و گفت “الهی و ربی من لی غیرک” .

    حتی فریادهای دکتر صالحی در صحن علنی را هم فراموش نکرده ام .

    هنوز یادم نرفته استقبالی را که فرانسوا اولاند از دکتر ظریف وزیر امورخارجه ایران در کاخ الیزه انجام داد و حیرت جهانیان را برانگیخت من از انصاف نیوز می خواهم آن تصاویر به یادماندنی را حتما منتشر کند که اولاند رئیس جمهور فرانسه برای استقبال از وزیر خارجه ایران تا پائین پلکان کاخ الیزه آمد و دست دکتر ظریف را گرفت و با خود بالا برد ، دکتر ظریف به یک برند بی بدیل و نماد دیپلماسی ایران تبدیل شده بود اما همین شما دلواپسان و کاسبان تحریم آن دستاورد را به عناوین مختلف نابود کردید و امروز خود در باتلاقی که خودتان برای ملت درست کردید گرفتار شدید و دیگران را متهم می کنید .

    دکتر محمد جواد ظریف و دکتر علی اکبر صالحی نمادهای پایدار استقامت ایرانی هستند ، رستم های زنده و حی جامعه ایرانی هستند بهترین درود من و همه ایرانیان بر این عزیزان .

  2. این چه منطقی است که ایران از آمریکا تضمین میخواهد که دولت/نظام های بعدی آمریکا، تعهدات برجام را نقض نکنند و از برجام خروج ننمایند!!!؟ مگر همین الان و در جریان مذاکرات فعلی ، تیم ایرانی نمی گفت که توافقات تیم دولت قبل را قبول ندارد و مذاکرات بایستی از نقطه ای که ما یعنی تیم دولت جدید تعیین میکنیم شروع شود!!!؟ این خود نقض غرض نیست!!!؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا