خرید تور تابستان ایران بوم گردی

بیانیه | چالش‌های پیش روی داروسازی کشور

دبیرخانه بیستمین سمینار دانشجویان داروسازی سراسر کشور ضمن تبریک روز داروساز، طی بیانیه ای به این مناسبت به پاره ای از مشکلات جامعه داروسازی اشاره کرد و از مسوولین مربوطه خواستار رفع مشکلات شد.

به گزارش انصاف نیوز، در این بیانیه دانشجویان با اشاره به نقش و جایگاه علمی داروساز، ارتقای سلامت جامعه را در گرو اصلاح و احیای جایگاه واقعی داروساز در کشور دانستند و تاکید داشتند تعرفه ناچیز خدمات دارویی و عدم تعریف حق مشاوره موجب شده است آن طور كه بايد از دانش داروساز استفاده نشود. تعريف حق مشاوره و قرار گرفتن آن ذيل پوشش بيمه، اجرایی شدن آئین نامه سقف سرانه بیمار به ازای یک داروساز در داروخانه، فرهنگ سازی در جامعه و… داروخانه را به سمت خدمات محور شدن به نحو مطلوب و مطابق با استانداردهای جهانی برده و مى تواند با كاهش خطا هاى تجويز و مصرف دارو و افزايش سطح آگاهى مردم، ارتقاى سلامت جامعه را به ارمغان آورد.

در ادامه دبیرخانه IPSS20 ناكارآمدى قوانين قديمى در حوزه داروسازی را مانند قانون و مقررات امور پزشكى، دارويى، مواد خوردنى و آشاميدنى سال ١٣٣٤ یکی از دلایل مشکلات این رشته بیان کرد و خواستار اصلاح منطقی آن شد.

از دیگر موضوعات اشاره شده در بیانیه، چالش های موجود در آموزش داروسازی مانند عدم تطبیق کوریکولوم آموزشی داروسازی با نیاز های عملی داروسازان در حیطه های مختلف شغلی، ابلاغ آيين نامه هاى خلق الساعه و مبهم، تغییرات غیر منطقی و بی برنامگی های آزمون دستیاری داروسازی است.

در این بیانیه یکی از نگرانی های اصلی دانشجویان و داروسازان، افزایش تعداد دانشكده ها و ظرفيت پذيرش دانشجوها عنوان شده و آمده است با افزایش قارچ گونه و بدون پشتوانه منطقی دانشکده ها و افزایش ظرفیت دانشکده های موجود علاوه بر افت میانگین سطح علمی دانشجویان پذیرش شده، به دلیل فرسودگی امکانات دانشکده های قدیمی و کمبود امکانات دانشکده های جدید، کیفیت آموزش و پژوهش با افت شدیدی مواجه خواهد شد. بدین ترتیب طی ده سال آینده تعداد داروسازان كشور به بیش از ٣٥٠٠٠ نفر رسيده و چالش آينده شغلى داروسازان پررنگ تر خواهد شد. در اين شرايط حتى بالفعل كردن موقعيت هاى شغلى بالقوه مانند استخدام يك داروساز به ازاى هر پنجاه تخت بيمارستان، افزايش به كار گيرى داروسازان در صنعت داروسازی، تسهيل شرايط تأسيس داروخانه و… كارساز نخواهد بود.

متن کامل بیانیه در پی می آید:

دبيرخانه بيستمين سمينار دانشجويان داروسازى سراسر كشور با تبريك به مناسبت فرا رسيدن روز داروساز و آرزوى پيروزى و كاميابى براى جامعه فرهیخته داروسازى، ضمن بیان پاره ای از چالش های پیش روی داروسازی کشور، امید دارد با اتحاد هر چه بیشتر و روز افزون دانشجویان و فارغ التحصیلان، این مشکلات هر چه سریعتر از جامعه داروسازی رخت بربندد.

اولين ثمره ى اصلاح و احياى نقش و جایگاه واقعى داروسازان، ارتقاى سطح سلامت جامعه است. در عصرى كه كشور هاى پيشرو در علوم پزشكى به نقش كليدى داروساز در تكميل چرخه بهداشت و درمان باور داشته و با ارزش گذارى منطقى آن زمينه ى افزايش بهره ورى نظام سلامت را فراهم ساخته اند، در كشور ما -كه مدعى پيشرفت در علوم پزشكى است- تا کنون قدم موثری از سوى مسئولان، براى اين مهم برداشته نشده است.

تعرفه ناچيز خدمات دارويى و عدم تعريف حق مشاوره موجب شده است آن طور كه بايد از دانش داروساز استفاده نشود درصورتى كه اصلاح اين وضعيت مى تواند با كاهش خطا هاى تجويز و مصرف دارو و افزايش سطح آگاهى مردم، ارتقاى سلامت جامعه را به ارمغان آورد.

تعريف حق مشاوره و قرار گرفتن آن ذيل پوشش بيمه، اجرایی شدن آئین نامه سقف سرانه بیمار به ازای یک داروساز در داروخانه، فرهنگ سازی در جامعه و… داروخانه را به سمت خدمات محور شدن به نحو مطلوب و مطابق با استانداردهای جهانی برده و موجب ارتقاى سلامت جامعه خواهد شد.

منشا بسيارى از معضلات داروسازى در اين سال ها، ناكارآمدى قوانين قديمى در اين حوزه مانند قانون و مقررات امور پزشكى، دارويى، مواد خوردنى و آشاميدنى سال ١٣٣٤ می باشد. نواقص موجود در قوانين با اعتراضات دانشجويان و داروسازان در ادوار مختلف مواجه شده است. بازنگرى قوانين و ضوابط قديمى، بسيارى از چالش هاى روز داروسازى را مرتفع خواهد ساخت.

آموزش داروسازى در ايران همواره از نظر محتواى علمى و كاربرد عملى بحث برانگيز بوده و بسيارى از دانشجويان داروسازى و متخصصين امر خواستار ساماندهى آن هستند. كمبود آموزش های مهارت محور جهت فعالیت در صنعت داروسازى و مراکز بالینی، کمبود واحد هاى درسى مورد نياز براى افزایش مهارت های مدیریتی و همچنین ارتباط موثر با بیمار در داروخانه و…. بخشى از كاستى هاى كوريكولوم آموزشى داروسازى عمومى مى باشد. از طرفى ديگر، ابلاغ آيين نامه هاى خلق الساعه، مبهم و غير منطقى، شرايط را براى دانشجويان به ويژه دانشجويان ورودى سال ١٣٩٤ به بعد دشوارتر ساخته است. انجام مطالعات و بررسى هاى دقيق تر با الگوبردارى از ساير كشور ها و نظرسنجی هرچه بیشتر از دانشجویان که خود گروه هدف اعمال این تغییرات می باشند، مى تواند آموزش داروسازى را در كشور بهبود بخشد.

با وجود تعداد زياد دانشجويان نخبه و علاقه مند، همواره شاهد بى انگيزگى و استقبال كم از رشته هاى تخصصى داروسازى هستيم. در سال هاى اخير تغييرات ناگهانى، اطلاع رسانى هاى ضعيف، عدم شفافيت در آزمون و نتايج آن و… علاقه مندان به ادامه تحصيل را دلسرد تر ساخته است. اين در شرايطى است كه دستياران و متخصصان داروسازى با آينده شغلى مبهم، حقوق هاى پايين، دوران طرح طولانى و… دست و پنجه نرم مى كنند. با ادامه ى اين روند، انگيزه ادامه تحصيل در ايران براى داروسازان عمومى هر روز كمرنگ تر شده و آمار مهاجرت نخبگان به خارج از كشور افزايش مى يابد.

افزايش تعداد دانشكده ها و ظرفيت پذيرش دانشجو از جهات مختلف ضربات جبران ناپذيرى به رشته ى داروسازى و جامعه وارد خواهد كرد. ادامه اين روند موجب كاهش ميانگين توانايى علمى بين دانشجويان داروسازى مى شود و افت سطح دانش فارغ التحصيلان اين رشته را به دنبال دارد. از طرف ديگر فرسودگى امكانات دانشكده هاى باسابقه و كمبود امكانات آموزشى، پژوهشى و رفاهى درخور براى تربيت دانشجويان داروسازى در دانشکده های جدیدالتاسیس موجب كاهش كيفيت آموزش و پژوهش در اين سال ها شده است. تفاوت ظرفيت اعلام شده در دفترچه ى كنكور با تعداد دانشجويان حاضر در دانشكده ها، نشان از عدم شفافيت آمار دانشجوها و بى برنامگى در اين زمينه دارد.

تعداد بالاى پذيرفته شدگان در رشته ى داروسازى متناسب با نياز هاى جامعه نيست به طورى كه طبق آمار، طى ده سال آينده تعداد داروسازان كشور به بیش از 35000 نفر رسيده و چالش آينده شغلى داروسازان پررنگ تر خواهد شد. در اين شرايط حتى بالفعل كردن موقعيت هاى شغلى بالقوه مانند استخدام يك داروساز به ازاى هر پنجاه تخت بيمارستان، افزايش به كار گيرى داروسازان در صنعت داروسازی، تسهيل شرايط تأسيس داروخانه و… كارساز نخواهد بود. در چنین شرایطی انتظار می رود بر روند ناصواب گذشته که رشد قارچ گونه و بدون پشتوانه منطقی دانشکده های داروسازی و افزایش ظرفیت دانشکده های موجود را به دنبال داشته، مهر پایانی زده شود و پذیرش دانشجویان داروسازی متناسب با نیاز سنجی های علمی و منطقی صورت پذیرد.

در پایان اعلام می داریم دانشجويان داروسازى سراسر كشور با روحيه ى خودباورى، اتحاد و تلاش مجدانه خود همواره گام های مؤثرى در جهت رفع این چالش ها و احياى جايگاه واقعى داروساز برداشته اند و از این پس نیز هیچ گاه در راه احقاق حقوق خود از پای نخواهند نشست.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا