خرید تور تابستان ایران بوم گردی

واکنش شاعرِ شعر حاشیه ساز: «روحیه مداح فراجناحی بود»

خبرگزاری مهر: یکی از چهار سراینده متن شعرخوانی نماز امروز عید سعید فطر، درباره این شعر یادداشتی نوشت.

متن یادداشت «محمدمهدی سیار» از این قرار است:

خدای مهربان را شاکرم که بار دیگر توفیق یافتیم در این عید فرخنده و از تریبون شعر فارسی، بخشی از دردها و حرف‌های این مردم رنج‌کشیده و این انقلاب مظلوم را بازگوکنیم. این مثنوی نیز یکی از سلسله سروده‌های جمعی است که برای برنامه‌های مهم مداح اهل بیت(ع) دکتر میثم مطیعی مثنوی‌هایی با درون‌مایه اجتماعی و ناظر به مسائل روز سروده‌ایم. اکثر این مثنوی‌ها همزمان با وقایع مهمی مثل ۲۲بهمن، انتخابات ریاست جمهوری، روز قدس و عید فطر در سال‌های اخیر اجرا و با استقبال فراوان مردمی مواجه شدند.

مثنوی امروز نیز بارها تکبیر و تشویق نمازگزاران تهران را برانگیخت و با تحسین شخصیت‌های برجسته نظام از طیف‌ها و سلیقه‌های گوناگون سیاسی نیز مواجه شد، همان‌هایی که مخاطب بیت‌های «ای دوستان که در صف اول نشسته‌اید» و «ای نشسته صف اول! نکنی خود را گُم» بودند. بد نیست بدانید بلافاصله پس از اجرای شعر، یک عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای این شعر را «عالی» خواند و یکی از فرماندهان ارشد نظامی برد این شعر را فراتر از موشک‌ها برآورد کرد.

شنیده‌ام بعضی از صفحات و رسانه‌های عموما تندروی سیاسی این شعر را دشمنی و توهین به رئیس‌جمهور محترم جناب آقای روحانی تلقی کرده‌اند. حقیقتا نمی‌دانم کدام بیت یا ابیات از این مثنوی حدودا هفتاد بیتی را می‌توان مصداق چنین برچسبی دانست. در حالی که تلاش ما و جناب آقای مطیعی همواره این بوده که ضمن بیان نقدها و درد دل‌های مردم خطاب به مسئولان دولت و قوه قضاییه (در مباحثی همچون کار، حقوق کارگران و عدالت و مبارزه با فساد و زمینخواری) رویکردی خیرخواهانه و همدلانه نسبت به «صف اول‌نشینان» داشته باشیم و نوک تیز حملات به سوی دشمن خارجی به ویژه آمریکا، اسرائیل و داعش باشد. بیت مربوط به «روح و جسم برجام» که شاید تندترین بیت این مثنوی به‌حساب آید ترجمه‌ای‌ است ساده از متن نامه «دکتر محمدجواد ظریف» به خانم «موگرینی» در اعتراض به «تحریم‌های جدید سنا».

این رویکرد همدلانه به گونه‌ای بوده است که برای مثال عده‌ای از مخاطبان، مثنوی انتخابات با عنوان «جشن جمهوریت» -که پیش از تایید رسمی انتخابات ریاست جمهوری اخیر توسط شورای نگهبان سروده و اجرا شد- را هواداری محض از دکتر حسن روحانی تلقی کردند، به خاطر ابیاتی چون:

هست ملت همه یار تو، چه باک از دشمن

همه هستیم کنار تو، چه باک از دشمن

نکته جالبی از احتیاط و و روحیه فراجناحی آقای مطیعی که باید متذکر شوم این است که در بیتی از همین شعر عید فطر، آنجا که به موضوع «بیست‌سی» پرداخته بودیم، از استعاره‌ای برای نشان دادن ناکارآمدیِ نسخه‌های غربی تعلیم و تربیت استفاده شده بود اما آقای مطیعی با این استدلال که از این بیت ممکن است جسارتی به رییس جمهور محترم برداشت شود (با اینکه ابیات قبل و بعد کاملا مرجع این استعاره را که غربیان هستند روشن می‌کرد) و موجب سوءاستفاده شود، این بیت را حذف کرد.

«بیست سی» چیست که تعلیم جهان، از دل ماست

هان که جمهوری اسلامی ایران اینجاست

اگر از غرب رسد نسخه، خودش بیماری ست

قرص خواب است ولی چارۀ ما بیداری ست

«نور خورشید طلب حاجت مهتابی نیست

که دوا در کف هر دکتر قلابی نیست!»

چنانچه می‌بینید معنای استعاره «دکتر قلابی» در بیت سوم کاملا روشن است و به نسخه‌نویسی بیگانگان برای فرهنگ سرزمین ما اشاره دارد، اما با اینحال آقای مطیعی برای رعایت چنین احتیاط‌هایی از خواندن آن سر باز زدند.

سخن آخر اینکه، از نقد برادرانه نباید ترسید، آنچه ترس دارد و به نقدهای تند و مغرضانه دامن می‌زند، سرکوب و تحریف هرگونه نقد منصفانه است.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. استاد گرامی هیچ کس از نقد برادرانه نمیترسد بلکه این تخریب است که باعث رنجش میشود . به برکت دیپلماسی مردان رییس جمهور نظام در شرایط امروز قرار گرفته که دست بالا را در منطقه دارد . یادتان نیست به واسطه تحریم خزانه مملکت خالی و کشتیهایمان در دریاها سرگردان و در هیچ بندری نمی توانستند پهلو بگیرند و نمیتوانستیم نفت بفروشیم و دارو و مایحتاجمان را وارد نماییم و انبارهایمان و سیلوهای گندم ذخایرش رو به اتمام و قس علی هذا . حال این ناسپاسی و توهین و تخریب نیست که در حضور رییس جمهور سیاست برد برد اش برای مذاکرات هسته ایی در جمع نمازگزاران عید فطر آنهم در حضور سفرای کشورهای اسلامی که اکثرا از برادران اهل سنت ما هستند و آمدند به رهبرمان در نماز اقتدا کردند این سیاست و شخص رییس جمهور با سروده شما و توسط مداحی که معلوم نیست شان و مقامش چیست و وزن سیاسی اش چقدر است هجو میشود و اسم این هجو را نقد برادرانه میگذاری ؟ فاین تذهبون
    ساعتی تفکر بهتراست از عمری عبادت .

  2. درود بر میثم مطیعی و هر ناقد منصف.
    تو رو خدا اینو انصاف نشون بده منم میرم اینجا بی روح میشه ها.

    4
    4
  3. گویاهمواره دلواپسان و مخالفین دکتر روحانی هر چه بیشتر پی به واقیعت مظلومیت و تنهایی رییس جمهور دكتر روحانی و دولت تدبیر وامید ایشان می برند!؟ در واقع متعاسفانه فشارها نسبت به ایشان هم بیشتر و حملات وتوهین های شان تندتر می شود!!

    3
    2
  4. مرد مؤمن ! شعر كجا بود ؟! بيشتر مضامين شعارى و كوچه بازارى بود. وزن و ريتم هم در اكثر ابيات شكسته شده بود

    5
    2

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا