خرید تور تابستان ایران بوم گردی

توییت انصاف | واکنش‌ها به درگذشت داود فیرحی

واکنش‌های توییتری به خبر درگذشت داود فیرحی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و  پژوهشگر حوزه اندیشه سیاسی را به انتخاب خبرنگار انصاف نیوز می‌خوانید:

سیدعطاءالله مهاجرانی: در گذشت فرزانه عزيز الوجود استاد داود فيرحى را به خانواده ايشان و بستگان و شاگردان حوزوى و دانشگاهى ايشان به حوزه علميه قم و دانشگاه تهران تسليت عرض مى كنم. جامعيتي كه ايشان از آن بهره ور بود، آسان بدست نيامده بود. رحمت و رضوان الهى برايشان كه دانشمند و بصير و فرزانه بود

سیدهادی حسینی: مرحوم استاد #فیرحی از اساتید تکرار نشدنی بودند که در فقدان ایشان از معدود دفعات است که همه شاگردان با هر اندیشه سیاسی در منقبت ایشان بیان خاطره میکنند. روحشان شاد و یادشان گرامی…

فرید مدرسی: دکتر #داود_فیرحی رفت و ما را از اندیشه روشنگرانه خود محروم کرد. روشنفکری بود که میان اندیشه‌های دیگر می‌زیست و منزوی‌گرایانه نمی‌اندیشید. منتقد سنت‌گرایی بود اما از سنت آمده و از آن آموخته و همراه بود. اندیشه سیاسی متجدّد شیعه بی‌‌نام او معنایی ندارد. یادش گرامی و راهش پررهرو

علی صابری تولایی: یکی از کتب دکتر #فیرحی را بخوانید تا مفهوم “ثلمه لایسدّها شیء” را بفهمید

سیدحمید حسینی: فقدان اندیشمند روشن‌بین، مرحوم #دکتر_فیرحی ضایعه‌ای بزرگ و جبران‌ناپذیر برای کشوری است که این روزها بیش از هر زمان به نگاه و دانش امثال او نیاز دارد؛ نگاهی که هم دین را می‌شناخت و هم زمانه را؛ هم درد را می‌فهمید و هم درمان را و افق‌هایی فراتر از روزمرگی‌ را می‌دید. رحمت خدا بر او

احسان بداغی: کسانی که او را از نزدیک می شناختند می توانند تصدیق کنند که فقدان دکتر #فیرحی چیزی نیست که به سادگی جبران شود. آن هم در زمانه ای که که وطن سخت محتاج چهره های منصف، علمی و مومن به دموکراسی چون او است.

زهرا رمضانی: تلخی بی پایانش می دونید کجاست? اینکه استاد و دانشجو،همکار و رفیق..هرکس تو خلوت خودش داره گریه می کنه و راه به کسی نداره. اینو از دلنوشته دکتر کاشی فهمیدم. یک عده بیشمار آدم بهت زده اشک آلود ایم که هیچ راهی برای در آغوش گرفتن همدیگه برای تسلی غم نداریم.

محمدرضا جوادی یگانه: دکتر #داوود_فیرحی نظریه‌پرداز بی‌ادعا، متواضع و پرکاری بود که در قامت یک روشنفکر، در مسیر سنت، پی روزآمدی و حل مسئله «اکنون» بود. او نه در بیان که در عمل، حلقه وصل گذشته و امروز، فقه و سیاست، و مکتب و آکادمی بود. یادش گرامی و سنتش ماندگار

مازیا خسروی: درگذشت #داود_فیرحی اگر نگوییم جبران‌ناپذیر، دست‌کم ضربه کمرشکنی برای نحله فکری روشنفکری دینی در ایران است. روانش شاد و یادش گرامی.

بهاره هدایت: #فیرحی هم رفت.. در دانشکده مشهور بود به خوی ملایم و فکر منسجم و تبحر در تدریس. میتوانستی ایده‌هایش را نپذیری و بی‌پرده و بی‌لکنت ردشان کنی؛ او صبورانه می‌شنید، تامل میکرد، یا حتی مشوقت میشد. میگفت: «مهم دموکراسی‌ست. روزش که برسد، نیروهای دموکراسی‌خواه به هم می‌پیوندند»

علی اکرمی: مرحوم #فیرحی از صاحبنظران و اساتید خوشفکر و خوش بیان اندیشه سیاسی بود که تسلط بالایی هم بر مباحث فقه سیاسی و نظام سیاسی در اسلام داشت. در حوزه و دانشگاه مستقلا درس خوانده‌بود و در مباحثش به خوبی از هر دو بهره می‌برد

عباس ملکی: شُك و بُهتى كه از اين اتفاق شوم دارم تجربه ميكنم غير قابل وصفه. ميزان عشق و علاقه ما دانشجوها به دكتر #فيرحى شخصى و فارغ از تمام سوگيرى هاى سياسيه. امكان نداشت كلاسى با ايشان داشته باشيد و از ميزان شرافت و تواضعشان سر تعطيم فرود نياريد. از صميم قلب به خانواده محترمشان تسليت ميگم.

زهرا توحیدی: سال 86 که ستاره دار شده بودم،به سرم زده بودبه‌جای دانشگاه، به حوزه بروم وفقه سیاسی بخوام.رفتم وازدکتر #فیرحی مشورت گرفتم. خیلی متأثرشد و باحوصله جواب من بیتاب رو میداد.گفت برمیگردی دانشگاه مطمئن باش. برگشتم و ساعتهاشاگرد کلاسهای کم نظیرش شدم. وحالافقط بایدگفت اگرمرگ داداست بیداد چیست

عماد باقی: پس از درگذشت #رضا_بابایی،خبر اندوهبار در گذشت ناباورانه دکتر #داوود_فیرحی درچهارشنبه ۲۱ آبان،دومین ضربه فرشته عبوس مرگ در سال نودونُه به قلم واندیشه نقاد بود. انگار با این مرگ می خواست عمق خطر کرونا را به همه گوشزد کند وبگوید تهدید کرونا جدی تر از آن است که گمان می کنید

ساناز رنجکشان: ۱۴سال افتخار همکاری با دکتر #فیرحی رو داشتم.در طی این سالها جز ادب اخلاق تواضع از این روحانی ندیدم،وقتی به کرونا مبتلا شد معلوم شد جانباز بوده چون هرگز از امتیاز جانبازی استفاده نکرده بود. یک #اصلاح_طلب واقعی که طیف مخالف همواره تحت تاثیر اخلاق ایشان بود.

سمیه توحیدلو: دکتر فیرحی سرمایه بزرگی بود برای ما، افتاده و پر از ریزبینی. هفته اول بیماریشان باور نمی‌کردی نهایتش… چنان خبر فوت استاد فیرحی بهت‌زده‌ام کرد. بدترین خبری بود که در تمام این ده ماه شنیده‌ام، جامعه علمی به شدت او را کم خواهد داشت.

علی پورخیری: دکتر #فیرحی یکی از مهم‌ترین امیدهای پیوند میان روشنفکری دینی و فقه پویا و از خوش‌فکرترین تئوریسین‌های اسلام سیاسی دموکراتیک بود. نقد او بر سنت #روشنفکری_دینی در فقه زدایی از دین، قابل تامل بود. افسوس که رفت و پروژه‌اش فکری‌اش نا تمام ماند.

سهند ایرانمهر: «داود #فیرحی» استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران و پژوهشگر حوزه اندیشه سیاسی بر اثر کرونا درگذشت. پانوشت: تقریبا بیشتر کتاب‌های ایشان را خوانده‌ام و از معدود روحانیون آشنا به مباحث‌‌ جدید در حوزه علوم سیاسی بود که پشتوانه فقهی‌اش، او را در نگاه تطبیقی به این‌دو یاری می‌کرد.

علیرضا خوشبخت: مرگ نابهنگام دکتر #داوود_فیرحی تلخ ترین خبری بود که از درگذشتگان بر اثر ویروس نحس شنیدم. دانشمندی تمام عیار و صاحب یک پروژه فکری بود که ناتمام ماند. مصیبت مرگ او برگ دیگری است از پرونده ناکامی و ناتمامی اندیشه سیاسی در ایران. دریغ و هزار دریغ از این فرشته هدف نشناس مرگ….

سیاوش فلاح‌پور: قرار بود دکتر #داوود_فیرحی استاد راهنمای پایان نامه‌ام باشد، حتی مقدماتش هم فراهم شده بود اما دست آخر به دلیل مشغله فراوان ایشان این فرصت را از دست دادم تواضع و بزرگواری‌شان غیر قابل فراموشی است خسارتی بزرگ برای جامعه علمی ایران

پیمان عارف: خدایا فیرحی‌گونم بمیران مرگی که در آن از دین‌سالار بنیادگرا تا دین‌دار سنتی ، از خداباور و مومن تا ملحد و کافر به سوگ بنشینند.

یاسر عرب: ستونی از «ایران» فرو ریخت! #داوود_فیرحی

وحید اشتری: خدا استاد ما دکتر #فیرحی رو رحمت کنه. کلاس شون جزو معدود کلاسهای دانشکده حقوق بود که ارزش نشستن و گوش کردن و وقت گذاشتن رو داشت.

عبدالله رمضان‌زاده: پاییز غم انگیزیست! . . . دکتر فیرحی هم رفت. بر دوستداران دانش تسلیت باد.

محسن بیات‌زنجانی: دکتر #داودفیرحی، دانشمند روشن‌ضمیر و متواضع که عمرش را در تحقیق و تدریس سپری کرد، دعوت حق را لبیک گفت و به دیار باقی شتافت. برای من که او را از صمیم قلب دوست داشتم، این اتفاق اصلا باور کردنی نیست خدا می‌داند که از او هیچ چیز جز خیر و نیکی سراغ نداشتم…

عماد بهاور: دکتر فیرحی، رحمة الله علیه، یکی از برجسته‌ترین اساتید در علوم سیاسی و در حوزه اندیشه سیاسی در اسلام بود … از دست دادن این عالم دین‌پژوه خسرانی عظیم برای اندیشمندان و حقیقت‌جویان است … روحش در آرامش ابدی

محمد رهبری: از حملات سازمان‌یافته‌ای که به دکتر فیرحی میشه تعجب نکنید. پروژه براندازان این است که هیچ‌کس و هیچ اندیشه‌ای نباید در ایران محبوبیت و اعتبار داشته باشد. برای پیش‌برد این پروژه لازم باشد به #دروغ هم متوسل می‌شوند. برای توصیف حاملانِ این پروژه کثیف، #حقیر بهترین توصیف است.

ویدا ربانی: #داود_فیرحی رفت، وقتی میگفتن از هر دو نفری که میره زیر ونتیلاتور یه نفرش زنده میمونه، من سخت امید داشتم که خوب میشه، وقتی گفتن بهتر شده، گفتم دیدین؟ دیدین میشه امید داشت؟ دیدین موند؟ اینم مثل همه امیدهای سال‌های گذشته بر باد رفت و فهمیدم چقدر همیشه خوش خیال و ساده لوحم

ناتمام: #فیرحی به دنبال پاسخی برای برطرف کردن شکاف موجود در ذهن و زندگی انسان ایرانی می‌گشت. در این راه تلاش کرد تا وجه‌ی مذهبی تجدد را تبیین کند و با برجسته کردن روایت مذهبی از تجدد نشان دهد که “نسبت دین و دولت دموکراتیک، متناقض و ناممکن نیست”.

سیدنظام‌الدین موسوی: حجت الاسلام والمسلمین دکتر فیرحی استاد راهنمای پایان نامه کارشناسی ارشد بنده در دانشگاه تهران بود. استادی فاضل و فرهیخته و صاحب نظر که خُلق نیکویش زبانزد همه بود. از خداوند متعال برای روح بلندشان رحمت و مغفرت و برای خانواده ارجمند و شاگردان ایشان صبر جمیل مسئلت دارم.

محمدرضا رهبرپور: استاد مرحوم دکتر #فیرحی دانشمندی نام آشنا، پرهیزگار و آراسته به فضل و فرزانگی بودند که افزون بر تسلط کامل بر فقه سنتی به ابعادِ دانش سیاست و حوزه های مختلف حقوق نیز احاطه بسیار داشتند. رحمت و رضوان الهی بر این عالم شریف و متواضع و تسلیت به جامعه علمی و دانشگاهیِ ایران!

رضا بهزادیان‌نژاد: متاسفانه بیماری فریبکار کرونا استاد عزیزم را از من گرفت. بار آخر که دکتر فیرحی را دیدم سال پیش بود صحبت از پذیرش شد گفتند اتفاقا بروید دنیا را ببینید من توفیق داشتم در جوانی دیدم و فهمیدم که می شود جور دیگری هم امور را اداره کرد. خدا این آزادمرد را رحمت کند.

سیدعلی: حضرت استاد #داوود_فیرحی درگذشت. چه مرد شریف، باسواد و پاکی بود. هیچ وقت هوس قدرت به سرش نزد در حالیکه می توانست با تکیه بر سواد حوزوی اش که تا مرز اجتهاد پیش رفت و نیز تبحر در علوم سیاسی به خیلی جاها برسد. حیف که قدر انسان های بزرگ را در دوره حیاتشان نمی دانیم. روحش شاد

پدرام الوندی: به قول دکتر کاشی کسانی مثل مرحوم دکتر #فیرحی «راه»اند: «او راه بود. از راهی نمی‌رفت که دیگران راه نیمه تمامش را تمام کنند. فقط او شایستگی تمام کردن آن راه را داشت».

تقی دژاکام: با مرحوم #داوود_فیرحی عزیز از زمان دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران دوست بودم. آن‌موقع ملبس نبود و فکر کنم همزمان حوزه تحصیل می‌کرد. رفت‌وآمد زیادی با دفتر جهاد دانشگاهی دانشکده داشت و در همه اردوها هم شرکت می‌کرد ازجمله اردوی اصفهان در پنجاهمین سالگرد شهادت آیت‌الله مدرس. فاتحه و صلواتی هدیه کنیم به روحش.

مسعود معینی‌پور: رحمت ورضوان الهی بر دکتر #داود_فیرحی آثار،نظرات ومسئله های او،سالها تکاپوهای عرصه اندیشه سیاسی اسلام رادر ایران آفرید وگاهی نیزکنشهای سیاست ورزان راتئوریزه کرد.فارغ ازاختلافات نظری وعملی که به عنوان یک طلبه داشتم،اماتصویر من ازاوهمیشه مهربانی،تواضع،سخت کوشی علمی وشاگرد پروری بود

رضا اکبری‌نوری: فقدانی دیگر، این بار از جامعه دانشگاهی. اندیشمندی که در توضیح منطقی و روشمند اندیشه سیاسی اسلامی تلاش فراوان کرد. داود فیرحی، متواضع و فکور، مهربان و جستجوگر. جایش خالی خواهد بود. یادش گرامی

روح‌الله سلگی: در دانشگاه تهران نظام سیاسی دولت در اسلام را از #دکتر_فیرحی آموختم در رساله دکتری هم از دریای دانش ایشان بهره ها بردم متخلق به اخلاق و فاضل بود، در کلاسِ درس از روستایی بودن خود با افتخار یاد می کرد این استاد برجسته امروز آسمانی شد روحش شاد

حامد سیاسی‌راد: تعداد کمی از ما فکر می‌کنن، تعداد کمی از ما می‌رن سراغ اندیشه. تو این زمونه خردسوزی یه اندیشمند و متفکر بی نظیر از میونمون رفت. لعنت به کرونا که #داوود_فیرحی رو از ما گرفت. لعنت به فرشته مرگ که فقط وسط قوم و قبیله ما گشت میزنه…

امیر مقامی: فقدان #دکتر_فیرحی این عالِم بی‌آلایش، به‌سادگی جبران نخواهد شد. او به خوبی چالش‌های اساسی حکمرانی اسلامی را شناخته‌بود و در این حوزه مطالعات عالمانه‌ای را سامان داد. خدایش بیامرزد و راهش مستدام.

سعید ممتاز: دکتر فیرحی معتقد بود جدایی مذهب و دموکراسی در ایران معاصر، سرنوشتی جز استبداد سکولار یا دینی نخواهد داشت و از پروژه فقه مشروطه تا مفهوم قانون تمام تلاشش را کرد که این دو را با هم آشتی دهد. پروژه‌ای که شاید کسی جز خود او توان و انگیزه‌ای برای ادامه‌اش نداشته باشد. روحش شاد.

احسان رستگار: خدا رحمت کنه حجت الاسلام دکتر داوود #فیرحی رو.سال۸۹و۹۰دو درس با ایشون داشتم در دانشگاه تهران.از جذاب‌ترین طرح درس‌ها و عناوینی که داشتیم«اسلام و دموکراسی»بود.یادش به خیر… گرچه از مریدانشون نبودم،ولی دل همه‌ی ما برای نگاه پژوهش‌محورانه،متانت و لحن متواضعانه و مؤدبانشون تنگ می‌شه

محمدعلی ابطحی: دکتر فیرحی آسمانی شد. باسواد. اهل تفکر. فرزند زمانه. از آنهایی که در این فضای تحجر زده می توانست غبار بزداید. در اوج فصل شکفتنش با کرونا پرواز کرد. امید بزرگی برای آینده اندیشه مترقی بود همه دوستانش وشاگردانش عزادارش شدند. خدا رحمتش کند. دل های اهل فرهنگ سوخت

جلیل محبی: خبر درگذشت دکتر فیرحی، دردناک و فقدان او تأثر برانگیز است. او در برابر کسانی که به دنبال گذر از فقه بودند، فقه فردی در کنار فقه اجتماعی و حکومتی دنبال می‌کرد و آن را دانش سیاسی کلیدی تمدن اسلامی می‌دانست. خدایش بیامرزد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

  1. دیدگاهم را مختصر بیان میکنم و می‌دانم منتشر نمی کنید. یکی کتاب های ایشان را که مرتبط با فقه سیاسی حکومت صدر اسلام هست را زمانی بعنوان کتاب درسی خواندم… ولی هر بار در رسانه ها نام و اسم ایشان بود را رد نمی‌شدم و می‌خواندم و آخرین آن همین عاشورای 99 بود که متن کامل سخنرانی ایشان را که در کانون توحید ایراد شده بود کاملا شنیدم. واقعیت این است که با نگاه روشنفکری دینی و امروزی کردن دین و مذهب هیچ میانه ای ندارم در همه ابعاد آن. از شریعتی و سروش گرفته تا مجتهد شبستری و فیرحی و دیگران از قدیم تا جدید و در قید حیاتشان… بازرگان و طالقانی و… کلا روشنفکری دینی را احساس و برداشتم این است بر پایه هدف وسیله را توجیه می کند استوار است. این اندیشه هدفش امروزی کردن دین است. حالا می‌خواهد قرائتی را ارائه بدهد که مثلا با دموکراسی و لیبرالیزم و سرمایه داری و منشور جهانی حقوق بشر و حقوق غربی برای زن و… در تضاد نباشد و ای بسا بگوید اصلا این مباحث در ذات مذهب بوده و هست.
    این نگاه غربگرا یانه به دین است. زمانی خانم رایس وزیر خارجه آمریکا بودن و خاطرم هست در مصاحبه ای گفته بودن که ما در خاورمیانه از اسلام میانه رو حمایت می کنیم. دیگر نمی توان آشکار تر از این گفت. حالا چه بخواهیم و چه نخواهیم روشنفکری دینی دنباله رو این تفکر عرض میکنم سیاسی غربی است. زمانی در رنسانس غربی دین را از سیاست حذف کردن و پروتستانتیسم ظهور کرد تا امروزی که رسیده است به سکولاریزم و فمنیسم و لائیسم و… یعنی همیشه فکر میکنم که امثال شریعتی و فیرحی ها دانسته یا نادانسته بخشی از همان مسیر پیموده شده در غرب هستند.
    دوستی دارم میگفت پدران و مادران ما نمازشان قضا نمیشد و نماز های قضا پدر بزرگ و مادر بزرگ مان را هم می‌خواندند و مادران با عفت ما پشت پرده پشت در با مردم صحبت میکردن و بچه هاشون شدن ماها!!!!؟؟؟… خدا رحم کند به نسل ماها… حالا مطمئنم شاگردان فیرحی ها بصورت تصاعدی در غربی کردن دین گام بر خواهند داشت. در این میانه میدان اما نگارنده نمی خواهد دین شان را فدای دنیا کند. از این رو ماندم برای مرگ فیرحی ها تسلیت بگم یا نه… از بعد انسانی بله قلب آدم درد می‌گیرد وقتی اندیشمندی و دانشمندی آنهم بخاطر کرونا از دست می رود ولی از بعد دیگر این تیپ اندیشمندان عملا و آنطور که گفتم در جهت دین زدایی از جامعه گام بر می دارن. نگارنده دل در گرو چپ و راست و میانه سیاست اصلا نداشته و ندارد ولی گفتم دلم در هوای خدا و قرآن و مذهب پر پر می زند. شاید حالا متهم بشوم به اینکه رادیکال هستم و متحجر و… عرض کردم قلب من نمی تواند اندیشه و تا عمل غیر دینی را هضم کند. حال می‌خواهد علامه امینی و سید جمال باشد حال می‌خواهد فیرحی و برادرم…

    1
    1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا