خرید تور تابستان ایران بوم گردی

طرح «صیانت» نسخه‌ی چینی برای ایران است؟

حامد وفایی، استاد مطالعات چین دانشگاه تهران درباره‌ی اینکه برخی تصویب و اجرای «طرح صیانت» را مشابه مواجهه‌ی حکومت چین با اینترنت می‌دانند، می‌گوید: «اصولا این نوع قیاس مسائل ایران یا کشورهای دیگر با چین را صحیح نمی دانم. بر خلاف تصور بسیاری و برغم وجود برخی محدودیت های فجازی که عمدتا برای خارجیان و خیلی کمتر برای چینیان آزار دهنده است، فضای ‎اینترنت چین بسیار پویا، اقتصادی و به سرعت در حال ‎توسعه است».

به‌گزارش انصاف نیوز، آقای وفایی گفت: «شیوه مدیریت فضای مجازی در ‎چین امروز همچون بسیاری از وجوه دیگر این کشور، حکایتی پیچیده و چند لایه است که هم به عنوان پیشران توسعه اقتصادی به کار می رود، هم ارتباطات خارجی مدیریت شده را گسترش می دهد و هم مانند بسیاری از کشورها تحت کنترل عمدتا ‎نامحسوس حکومت قرار دارد».

حامد وفایی در صفحه‌ی توییتر خود نوشته است:

‏‎«برخی همزمان با ماجرای ‎طرح صیانت از وجود برنامه مشابه در چین سخن می گویند. هر چند من هم مانند بسیاری از هموطنان از جزییات این داستان بی خبرم اما اصولا این نوع قیاس مسائل ایران یا کشورهای دیگر با چین را صحیح نمی دانم.

‏بزرگی ارقام آماری، چند لایه بودن مباحث و پیچیدگی ابعاد زندگی در ‎چین مدرن علل مدعای بالاست. اما بر خلاف تصور بسیاری و برغم وجود برخی محدودیت های فجازی که عمدتا برای خارجیان و خیلی کمتر برای چینیان آزار دهنده است، فضای ‎اینترنت چین بسیار پویا، اقتصادی و به سرعت در حال ‎توسعه است.

‏واقعیت این است که چین امروز در مسیر ‎توسعه اقتصادی و شرایطی که برخی غربیان حتی در آینده تاریخی وقوع ‎توسعه سیاسی را نیز برایش محتمل می دانند، عملا امکان محدودسازی ‎فجازی به شکلی که برخی در ایران مطرح و گاه حتی در قیاسی مع الفارق با شرایطی چون ‎کره شمالی مشابه می کنند را ندارد.

‏امروز کاربران فضای مجازی چین از ۱ میلیارد نفر گذشته و روزانه بیش از ۸۰۰ میلیون نفر ویدئوهای کوتاه شبکه های مجازی را تماشا می کنند. مخاطبان برنامه های ‎لایو فجازی چین از ۶۰۰ میلیون نفر فراتر رفته و بیش از ۸۰۰ میلیون نفر در این کشور خریدهای شان را اینترنتی انجام می دهند.

‏حالا بیش از ۳۰۰ میلیون چینی با ‎آموزش مجازی مشغول به تحصیل اند و بالای ۲۰۰ میلیون نفر به صورت مجازی از خدمات پزشکی بهره می برند؛ همزمان توسعه شبکه ‎فیبر نوری این کشور رشد ۹۴ درصدی را تجربه کرده و اکنون چین رتبه چهارم دنیا در ‎سرعت اینترنت تلفن همراه را دارد.

‏بر خلاف تصور ما، نگاه اغلب چینیان به اینترنت اول اقتصادی، در وهله بعد ارتباطی و نهایتا تفریحی است و با توجه به امکانات بی بدیل، مدرن و کاربردی که حاکمیت در این سه حوزه به مخاطب ارزانی داشته، عملا کاربران و بویژه نسل جوان چینی به تعبیر برخی دوستان احساس خفقان یا دربند بودن ندارند.

‏امروز اینترنت در چین به ‎توسعه اقتصادی گره خورده و بر خلاف تصور بسیاری نه تنها بواسطه سیاست های ‎پکن، ارتباط چینیان با جهان خارج قطع و محدود نشده که بجهت مدیریت دقیق و راهبردی، شبکه های چینی همچون ‎تیک تاک با نوآوری و جذابیت، گوی سبقت را از همتایان غربی خود ربوده اند.

‏در این میان طرح مباحثی چون انسداد پیام رسان های چینی در ‎آمریکا یا هدف گذاری شرکت های ارتباطی و مخابراتی چینی از سوی توپخانه ‎تحریمی واشنگتن در کنار اذعان کاخ سفید به عبور چین از خطوط قرمز در حوزه ‎هوش مصنوعی همه از مواردی است که باید در همین چارچوب مورد توجه قرار گیرد.

‏تمام موارد بالا حقایق مستند و بر اساس مشاهدات شخصی صاحب این قلم است اما فراموش نکنیم برای ‎شناخت چین و ابعاد برنامه های پکن در تمام حوزه ها، باید چشم ها را شست و فارغ از نگاه های سطحی و قضاوت منابع غربی، از درون چین به تحلیل واقعیات جاری و برنامه های راهبردی آن پرداخت.

‏و بدانیم که شیوه مدیریت فضای مجازی در ‎چین امروز همچون بسیاری از وجوه دیگر این کشور، حکایتی پیچیده و چند لایه است که هم به عنوان پیشران توسعه اقتصادی به کار می رود، هم ارتباطات خارجی مدیریت شده را گسترش می دهد و هم مانند بسیاری از کشورها تحت کنترل عمدتا ‎نامحسوس حکومت قرار دارد».

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا