خرید تور تابستان ایران بوم گردی

منتظری: اشتباه انقلابیون 57 را تکرار نکنیم

سرویس سیاسی انصاف نیوز: احمد منتظری درباره‌ی انتقادات و اعتراضات مطرح شده راجع به جریان اصلاحات و عبور از آن در سال‌های اخیر و خصوصا اعتراضات 1401 می‌گوید: «من صحبت از اصلاحات می‌کنم، می‌گویم که آن اشتباهی که انقلابیون سال ۵۷ کردند و گوش به حرف شخصیت‌هایی مثل آیت الله شریعتمداری و آقای مهندس بازرگان ندادند، آن اشتباه را دوباره تکرار نکنیم.»

حجت الاسلام والمسلمین منتظری درباره‌ی اینکه آیا جریان اصلاحات اصلاً دستاورد ماندگاری داشته است یا نه، به انصاف نیوز می‌گوید: اصلاحات مسلماً دستاورد مثبت داشته است. اصل اصلاحات، اینکه یک نظامی خود را کامل و بی‌عیب نداند و اصلاحاتی در رفتارش لازم باشد و آنها را انجام دهد، این خیلی طبیعی است؛ بسیار خودخواهانه است که کسی بگوید ما نیازی به اصلاحات نداریم. یکی از فقهای شورای نگهبان -که الان مرحوم شده است- این مطلب را صراحتاً در مصاحبه‌ای بیان کرد که «ما چه نیازی به اصلاحات داشتیم؟!» با اینکه افرادی که معصوم از خطا نیستند وقتی کاری انجام می‌دهند باید کارهای خطا را اصلاح کنند.

اگر اصلاحات انجام می‌شد به این روز نمی‌افتادیم

شعار اصلاحات هم همین بود: «بازگشت به شعارهای اصلی انقلاب». یعنی استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی. در آن زمان بسیاری، از جمله جناب آقای خاتمی احساس کرده بودند که این شعارها کمرنگ شده است. استقلال کمرنگ شده، آزادی کمرنگ شده، جمهوریت کمرنگ شده و اسلامی هم تبدیل شده است به قرائت خاصی از اسلام؛ واقعا نیاز به اصلاح دیدند. آن اشخاصی هم که مخالفت کردند، فکر می‌کنم الان با وضعی که پیش آمده است متوجه شده‌اند که چقدر حق با آقای خاتمی بود و اگر آن اصلاحات انجام می‌شد، اصلاحاتی را خود حاکمیت انجام می‌داد و ابتکار عمل را دست می‌گرفت، دیگر به این روزی که الان افتادیم نمی‌افتادیم.

این مسائل تخصصش با من نیست، اما اساتید دانشگاه بارها گفته‌اند که مثلا در سیاست بین الملل به چه وضعیتی افتاده‌ایم، در اقتصاد به چه روزی افتاده‌ایم، و آن عزت ما زیر سوال رفته است. آبروی پاسپورت ایرانی در دنیا چقدر است؟! اینها همگی در دوران اصلاحات داشت اوج می‌گرفت که با مبارزه‌ای که از سوی گروه‌های مختلف آغاز شد، اصلاحات را تا حدی شکست دادند. ولی همان‌ مخالفین می‌دانند که الان در داخل و در سطح بین‌المللی دچار چه وضعیتی هستیم.

او درمورد طرفداران دیروز و مخالفین امروز اصلاحات نیز می‌گوید: من فکر می‌کنم بخشی از آنهایی که قبلا در دایره‌ی اصلاحات بوده‌اند و امروز برگشته‌اند و در جرگه‌ی مخالفان قرار گرفته‌اند، انتظارات بیجایی از اصلاحات داشتند؛ فکر می‌کردند یک حزب جدید است و می‌خواهند بوسیله حزب به قدرت برسند و حالا که این خواسته‌شان محقق نشده است، در جهت مخالف و مقابل قرار گرفته‌اند. بسیاری اینگونه‌اند و نمی‌خواهم افراد خاصی را مثال بزنم.

احمد منتظری درمورد مصادیق دستاوردهای ماندگار این جریان می‌گوید: اصلاحات مسلماً دستاوردهایی داشته؛ همین شروع آزادی مطبوعات در زمان اصلاحات امر بسیار مبارکی بود که تا حدودی ادامه پیدا کرد. یعنی اینگونه نیست که کاملا شکست خورده باشد. شفاف‌سازی از کارها؛ مثلا آن برنامه‌ی شفاف‌سازی از قتل‌های زنجیره‌ای که مانع شدند از ادامه‌اش. اینها همگی دستاورد مثبت است و فضای مجازی هم به کمک آمد و آن شفاف‌سازی ادامه پیدا کرد. الان به شکلی است که مثلا یک نفر که اعدام می‌شود و افراد بسیاری از نظر فقهی و حقوقی و از هر نظر مخالفند، نظرشان را شفاف می‌گویند. اینها آن زمان که فضای مجازی نبود امکانش را نداشتند و شاید اگر فضای مجازی در زمان اصلاحات بود، این جریان بسیار موفق‌تر می‌شد و به نتیجه بهتری می‌رسید. فقط روزنامه‌ها بودند که آنها هم تعیین سرنوشت‌شان دست جناح مقابل اصلاحات بود که فقط در یک شب ۱۲ روزنامه را بستند!

او ادامه داد: اصلاحاتی که آقای خاتمی مطرح کردند سابقه‌ی دینی دارد؛ در صحبت‌هایی که در تاریخ درمورد قیام امام حسین هست، علت خروج و چرایی اینکه ضد حکومت زمان عَلَم برداشتند -من نمی‌خواهم مقایسه کنم و تنها سابقه را می‌خواهم بگویم- امام حسین می‌فرمایند: «إِنَّما خَرجْتُ لِطَلَبِ إلاصلاحِ فی أُمَّةِ جَدّی»، یعنی خروج کردم که اصلاح کنم در امت جدم؛ با اسلام جدش رسول الله که نمی‌خواست مخالفت کند، بلکه به این معنی است که می‌خواست اصلاح کند. حس می‌کرد بر اثر گذشت زمان انحرافاتی ایجاد شده و می‌خواستند بازگردند به فرهنگ و قوانینی که در زمان جدشان رسول الله وجود داشت.

«توبه‌ی سیاسی»

اصلاحات هیچوقت نمی‌میرد

در ۲۲ بهمن ۶۷ یعنی ۹ سال قبل از سال ۷۶ که آقای خاتمی اصلاحات را شروع کرد، -در روزنامه‌های آن زمان هم هست- آیت الله منتظری بحث «توبه‌ی سیاسی» را مطرح کرد؛ به این معنی که ما باید ببینیم کجاها اشتباه کردیم و برگردیم به آن راه درست. اگر در جنگ اشتباه کردیم اقرار کنیم و راه درست را انتخاب کنیم، درواقع اسمش نهضت اصلاحات نبود اما منظورش همین بود. معنا و مفهومش این بود که در این مسیری که جمهوری اسلامی جلو می‌رود باید اصلاحی صورت گیرد. اینها وجود داشت تا اینکه شاید جامعه پخته‌تر شد و زمان مناسب‌تری فرارسید و آقای خاتمی آن را رسماً مطرح کرد.

بسیاری هم که آمدند و دائم از هم سبقت می‌گرفتند که «اصلاحات مرد» و «میخ آخر بر تابوت اصلاحات»، نخیر! اصلاحات هیچوقت نمی‌میرد و همچنان ادامه دارد. ما اصلاً به امام زمان معتقدیم و می‌گوییم مصلح جهان بشریت. تا وقتیکه مصلح حقیقی بیاید اصلاحات ادامه دارد.

الان هم که -خصوصاً در این چندماه اخیر- حقانیت اصلاحات بیشتر مشخص شده است. یقیناً اگر آن زمان اصلاحات پذیرفته می‌شد و چوب لای چرخ آن گذاشته نمی‌شد، الان وضع‌مان خیلی بهتر از این بود و هیچ نیاز نبود که مردم مجبور شوند حرفشان را در خیابان بگویند.

احمد منتظری در پایان تاکید کرد: اگر مردم احساس کنند که نظام و حاکمیت واقعاً در صدد اصلاحات هستند خواهند پذیرفت. اینهایی که صحبت براندازی می‌کنند، مگر انتقاد ندارند که سال ۵۷ چرا انقلاب شد؟! این کسانیکه به انقلابیون می‌گویند: «چرا شما با آن رژیم سابق کار نکردید؟ و آن اصلاحاتی را که بسیاری از بزرگان می‌گفتند قبول نکردید؟» مرحوم آیت الله شریعتمداری و مرحوم مهندس بازرگان صریحاً می‌گفتند که «ما روی قانون اساسی تمرکز کنیم و شاه را که قبول کرده حکومت نکند و فقط سلطنت کند بپذیریم تا نظام ساقط نشود».

من احساس می‌کنم پس از آن نظامی که ساقط شد هنوز نظام جدید مستقر نشده است. الان نیروهایی که رسمی هستند می‌آیند و در مقابل نیروهای غیر رسمی می‌ایستند، این یعنی چه؟! یا مثلاً دادستان کل کشور مصاحبه کرده که «گشت ارشاد از «همانجا» که درست شده بود، از «همانجا» کنترل شد» یعنی اینقدر حقایق شفاف نیست! گشت ارشاد که این اندازه مسئله درست کرد و اینهمه انتقاد صغیر و کبیر را داشت و مشکل ساز شد، از کجا نشئت گرفت؟ «همانجا»! احساس می‌شود آن نظام که آن زمان ساقط شد هنوز نظام جدیدی پانگرفته است. بی‌قانونی‌ها، حمله به سفارتخانه‌ها، اینها همه نشانه این است که نظام کاملاً مستقر نشده است.

من صحبت از اصلاحات می‌کنم، می‌گویم که آن اشتباهی که انقلابیون سال ۵۷ کردند و گوش به حرف شخصیت‌هایی مثل آیت الله شریعتمداری و آقای مهندس بازرگان ندادند، آن اشتباه را دوباره تکرار نکنیم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. خداوند روح پدر مرحومتان را غرق در آرامش فرماید و با اولیا و صلحا محشورشان فرماید و جزای سخت به دشمنانشان بدهند انشاالله

    18
    8
  2. شما دروغگویی بیش نیستید!! وقتی وزیر اقتصاد قم نرفته برداشتید خبر کذب منتشر کردید که وزیر رفته قم، به‌جز یکی از علما هیچیک حاضر به ملاقات با وی نشدند! معلومه که همه اخبار و مطالب‌تون همینجور کذب و دروغ هست!!! متاسفم براتون

    8
    26
  3. خدا آقاى منتظرى را رحمت کند آن مرحوم در آن موقع قدرى دير باخبر شدند که اوضاع چقدر آشفته است و …

    13
    9
    1. این صحبت ها ومصاحبه ها درمورد اقای منتظری بعد این همه سال چه معنایی داره؟!؟

      2
      2
  4. باعرض سلام واحترام به دانشجویان عزیز لاسیما متالهین یادم هست زمانی امام مسئله ولایت مطلقه فقیه را مطرح کردند یکی از افاضل حرف امام را درنماز جمعه توضیح میدادند نقل به مضمون امام فرمودند شما نفهمیدید من چه گفتم واین درحالیست که ولی ومولا و مولی و ولایت و……………….میتوانند ده ها وصدها معنی را با خود حمل کنند اززیر صفر بگیر تاخود صفر تاولایت امیر مومنان ورسول مکرم اسلام که وجه روبخدای این بزرگواران است وهیچ کسی حتی پیامبران اولوالعزم این مقامات را ندارند برهمین اساس فرمودند لا تسبوا عليا فانه ممسوس فى ذات الله این ممسوس به معنی جن زده نیست بلکه بعنوان مس وتماس معنوی واشراف برلوح محفوظ ونظر به وجه الله است دربعضی از ادعیه میخوانیم حَتّىٰ‌ تَخرِقَ اَبصارُ القُلوبِ حُجُبَ النّور. امیرمومنان وزهرای مرضیه وائمه طاهرین لاسیما پیامبر مکرم اسلام خود این حجابهای نورانی هستند خلیفه الهی برهمین اساس فرمودند اول ما خلق الله نوری و کنت نبیاً آدم بین الماء و الطین بله عزیزان صاحب ولایت مطلقه کسی است که واجد این مقامات باشد والا من وفلان مجتهد ازسال 1260 نمیدانیم تکلیف طهارت فلان موضع چیست وعلی الدوام بحث میکنیم يُجْزِي مِنَ الْبَوْلِ أَنْ يَغْسِلَهُ بِمِثْلِهِ_______مثلا ما علی الحشفه____________يُجْزِي مِنَ الْبَوْلِ أَنْ يَغْسِلَ البول بِمِثْلِ البول________________ صب عليه الماء وصدها کتاب درفقه احکام تنظیم شده که عدد اختلافات را لاتعد ولاتحصی کرده است جواهرالکلام مرحوم نجفی وکتاب الخلاف طوسی ونظائر این کتب را بخوانید تا بفهمید درهیچ باب فقهی بین مسلمین وحتی شیعه دوازده امامی وحدت نظر ورویه دیده نمیشود بلکه فقهاء واسطه رفع تکلیف هستند ونوعا درابتدای رسائل عملیه همین را متذکر میشوند السلام علیکم و رحمة الله و برکاته.

    3
    4
  5. ایشان دورست میگه اول انقلاب تندرو اشتباهات فراوانی انجام دادن اما چه کسانی بودن این افراد چپی‌ها بودند امروز شدن اصلاح طلبان غربگرا هم آنزمان هم امروز خسارت زدن به مملکت هسنتد

    2
    1
    1. اصول گرایان خوبند که شرق گدا هستند ،،اصلاح طلبان نمونه بارزشان خاتمی است که با تمام دنیا بدرستی رفتار میکرد و همه دنیا ایران را قبول کرده بودند ،،زمانی رئیس جمهور وقت آمریکا یک دلار امریکا را نشان داد و گفت باید بایک هزارتومانی ایران برابر شود آقای خاتمی ۸سال نگذاشت دلار امریکا از ۸۰۰تومان بالا برود حالا رئیسی را ببین در ۱۷ماه دلار را از ۱۸هزارتومان به ۴۵هزار رسانده است ،از خواب بیدار شو و کم دنبال ثابت کردن حرفتان باشید

      5
      3
      1. واقعا چی شد اون وعده های انتخاباتی چرا کارون به جایی رسیده که کمونیستها واسطه بین دو کشور مسلمون بشوند مگر نه اینگه یک عده … موجب این وضع شدند که الان با التماس از عربستان بخواهیم بیاد سفارتش را باز کنه عکس اونهایی که به سفارت حمله کردن را ببینید واقعا ….

  6. سلام بحث برسرلفظ نیست.باید به محتوا توجه کرد.درسال ۵۷ عقب نشینی شاه دراثرمبارزات خیابانی واعتصابات مردم بود وگرنه یک قدم حاضربه عقب نشینی نمی شد.انتقاد به دوره اصلاحات اقای خاتمی همین عدم حضورمردم درصحنه ونبود فشاربرای تحقق اصلاحات بود.متاسفانه دران دوره به موعظه وسخنرانی اکتفاشد وتا هزارسال هم اینطور اصلاح طلبی به جایی نمی رسید

    1. هیچ دولتی بهتر از خاتمی نبوده چرا خودتان رابه خواب زده اید وفقط با لج و لجبازی میخواهید زندگی کنید در ۸ سال ریاست جمهوری ایشان تورم تک رقمی بود

      4
      4

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا